1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syöpäpotilaiden puheenjohtaja tuomitsee leikkausten keskittämisen: Potilas unohtuu, eikä laatu nouse

Suomen syöpäpotilaat ry:n hallituksen puheenjohtaja Pirkko Rönkkö pelkää syöpäleikkausten keskittämisen suuriin sairaaloihin tuovan tullessaan pitkiä matkoja ja pitkiä jonoja.

Kotimaan uutiset
Suomen syöpäpotilaat ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Suomen syöpäyhdistyksen hallituksen jäsen Pirkko Rönkkö
Kalle Pallonen / Yle

Suomen syöpäpotilaat ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Suomen syöpäyhdistyksen hallituksen jäsen Pirkko Rönkkö painottaa, että laadukasta hoitoa pitäisi jatkossakin saada kaikkialla Suomessa.

Esimerkiksi Mikkelin keskussairaalasta rintasyöpäleikkauksia oltaisiin Ylen saamien tietojen mukaan keskittämässä Kuopioon. Valtakunnallisissa syöpäjärjestöissä toimiva mikkeliläinen Pirkko Rönkkö painottaa, että leikkauspotilaalle läheisten pääsyllä sairaalaan on suuri merkitys.

– Kuulostaa erittäin huonolta ja ikävältä asialta. Potilas tarvitsee aina ne läheiset sinne sairaalaan ennen leikkausta ja leikkauksen jälkeen. Miten täältä nyt lähtee ihmiset matkustelemaan ja yöpymään Kuopioon, toteaa itsekin rintasyöpäleikkauksen läpi käynyt Pirkko Rönkkö.

– Minusta tässä kohtaa ei pitäisi keskustella rahasta, vaan tässä on kyseessä niin potilaan henkinen kuin fyysinenkin hyvinvointi ja elämässä oleminen kyseessä. Se on paljon tärkeämpää kuin se mitä sinne viivan alle jää.

Lisäksi Rönkön pelkona on, että jos leikkauksia keskitetään, venyvät leikkausjonot entistä pidemmiksi.

– Se diagnoosin saaminen on jo erittäin rankka paikka, ja jos sitä leikkausta joutuu odottamaan viikko tolkulla, mahdollisesti kuukausi tolkulla, niin se on henkisesti erittäin rankkaa. Siinähän menee pää ihan sekaisin, kertoo Pirkko Rönkkö.

Yhtenä perusteena leikkausten keskittämiselle on esitetty laadun paranemista. Pirkko Rönkkö ei kuitenkaan usko, että laatu paranee kun leikkausmäärät kasvavat.

– En ole kuullut ainakaan, että täällä Mikkelissä olisi rintasyöpäleikatuilla olisi ollut mitään ongelmaa. Tiedän sen, että näissä valtakunnallisissa järjestöissä missä olen mukana korostetaan jatkuvasti hyvää hoitoa ja sitä pitää olla jokapuolella saatavissa. Minä en usko siihen, että laatu paranee, kun määrät kasvaa, näkee Rönkkö.