Hyppää sisältöön

Eläkevalmennuksesta saatu hyviä kokemuksia – "Mitä elämä on, kun ei ole työelämää?"

Suomen Punaisen Ristin eläkevalmennus toimii siltana työelämän ja eläkkeelle siirtymisen välillä.

Sitten kun minä pääsen eläkkeelle, niin kyllä minä sitten teen vaikka mitä. Teen kaiken sen, mistä olen vuosia haaveillut. Enkä tee mitään, mikä ei huvita. Olen oman itseni herra ja alan toteuttaa unelmia.

Ajatukset eläkeiän koittamisesta ovat usein tämänkaltaisia. Todellisuus saattaa kuitenkin osoittautua toisenlaiseksi. Tämän on huomannut työssään aluetyöntekijä Tuula Narvola Suomen Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piiristä.

– Se on aika yllättävä juttu, miten iso muutos se loppujen lopuksi on. Mehän ajatellaan eläkkeelle siirtymistä unelmana, haaveena ja vapautena. Mutta sitten voikin tulla yllätys vastaan. Tulee tyhjyyden tunne, hankala ja ehkä ahdistunutkin olo. Mitä elämä on, kun ei ole työelämää? Aika paljon ihmissuhteetkin ovat voineet tulla työn kautta, Narvola kertoo.

Mitä elämä on, kun ei ole työelämää?

Tuula Narvola

Nämä asiat voivat nousta pintaan jo ennen eläkkeelle jäämistä. Niinpä työnantajan kysymys eläkkeelle jäämisen ajankohdasta voi tuntua loukkaavalta. Se voi herättää ajatuksen, että henkilöstä halutaan jo eroon, vaikka kyse ei siitä olekaan.

Täyttä elämää eläkkeellä

Suomen Punainen Risti on tarttunut asiaan Täyttä elämää eläkkeellä -hankkeen kautta, joka käynnistyi vuonna 2014. Se on osa Vanhustyön keskusliiton hallinnoimaa Eloisa ikä -ohjelmaa, ja sitä rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Käytännössä SPR kouluttaa eläkevalmentajia.

– Eläkevalmentaja ohjaa valmennusryhmää, niin että osallistujat pääsevät pohtimaan omaa eläkkeelle siirtymistään ja elämänmuutosta. Valmennuksen avulla käydään läpi asioita siltana työelämän ja eläkkeelle siirtymisen välillä, Tuula Narvola selittää.

Esimerkiksi SPR:n Kaakkois-Suomen piirin alueella eläkevalmentajia on koulutettu parikymmentä. Suurin osa heistä on itse jo eläkkeellä tai ainakin siirtymässä eläkeikään.

Yhteistyötä tehdään SPR:n omaishoitajien tukitoiminnan kanssa. Monella yli kuusikymmentävuotiaalla on kokemusta omaishoitajuudesta, moni hoitaa vanhempiaan tai sairasta puolisoaan kotona.

Valmennusryhmissä hyvä henki

Kokemukset eläkevalmennuksesta ovat olleet Tuula Narvolan mukaan rohkaisevia.

– Se osaaminen, tieto, taito ja elämänkokemus joka tulee esille, sehän on mahtava voimavara. Siellä syntyy hyvä tsemppi ja henki. Ihmisillä on niin paljon viisautta, joka valmennuksen kautta tulee esille, Narvola iloitsee.

.
.