1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. haaskat (houkutteet)

Haaskat ja karhun ruoalla houkuttelu tarkempaan syyniin – "Saaliseläimelle annetaan mahdollisuus"

Uudistuva metsästyslaki pyrkii karsimaan harmaan alueen toimijoita, jotka ovat houkutelleet karhuja esiin ravinnon avulla juuri ennen metsästyksen alkua.

Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Nykyinen metsästyslaki kieltää karhun metsästyksen ravintohoukuttimen avulla, karhua ei saa ampua haaskalta. Sääntelyt siitä, kuinka houkuttimia ja haaskoja pidetään maastossa, loistavat poissaolollaan.

Tilanne korjataan metsästyslain muutoksessa. Kuinka tarkalleen, sitä maa- ja metsätalousministeriöstä ei vielä haluta kertoa, sillä lain muutos on lähdössä lausuntokierrokselle loppusyksyn, alkutalven aikana.

Varmaa on, että nyt halutaan karsia pois pulmallisimmat tilanteet.

– Siellä on myös tällaista harmaata vyöhykettä eli metsästäjät pitävät ravintohoukuttimia ennen karhun metsästystä ja poistavat niitä, kun metsästys alkaa, sanoo neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriön Luonnonvaraosastolta.

Yksi vinkki uuteen sääntelyyn liittyen kertoo, että haaskojen ja ravinnon vienti luontoon kiellettäisiin kesällä.

– En voi mennä vielä yksityiskohtiin, torppaa neuvotteleva virkamies Sami Niemi kyselyn.

Hän kuitenkin myöntää, että toki lain valmistelussa otetaan huomioon esimerkiksi matkailuyrittäjien tarpeet suurpetojen houkuttelussa.

Suomeen kuulunut saaliseläimen kunnioittaminen

Esimerkiksi suurpetoja houkuttelevat luontokuvaajat ja -tarkkailijat tekevät ilmoituksen haaskapaikoistaan ympäristöterveydenhuoltoon. Muun muassa Pohjois-Karjalassa näitä laillisia haaskoja on tällä hetkellä 55. 

Ympäristöterveys valvoo haaskoja sivutuotelainsäädännön nojalla. Tällöin tarkastelunäkökulma on ihmisen terveydessä - haaskoista ei haluta siirtyvän esimerkiksi lääkejäämiä eläimen lihan kautta ihmiseen. 

Myös saaliseläimelle annetaan mahdollisuus.

Sami Niemi

Laajemmin ravinnon ja haaskojen käyttö petojen houkuttelussa herättää myös esimerkiksi eettisiä kysymyksiä. 

– Suomalaiseen metsästysperinteeseen on lähtökohtaisesti kuulunut aina saaliin kunnioittaminen, myös saaliseläimelle annetaan mahdollisuus. Tällaisten ravintohoukuttimien käyttö ei sitä mahdollisuutta aina anna.

– Toisaalta on paljon metsästysporukoita, jotka eivät tällaisia halua käyttää. Nyt on tarkoitus tuoda sitä sääntelyä, jotta saadaan kaikille samat pelisäännöt, huomauttaa Sami Niemi.

Tarkoitus on, että muutokset metsästyslakiin ovat voimassa syksyllä 2017.