Danske Bank: Suomi pystyisi parempaan

Pankin ekonomistit arvioivat, että bruttokansantuote nousee tänä vuonna 0,8 prosenttia.

talous
Danske Bankin rakennus Malmössa.
Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki ja osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia.Mauritz Antin / EPA

Suomen hidasta talouskasvua ylläpitävät yksityinen kulutus ja rakennusteollisuus, toteavat Danske Bankin ekonomistit suhdannekatsauksessaan.

He muistuttavat, että matala korkotaso mahdollistaisi julkisia investointeja, kuten tieverkoston parannusta, tutkimusta ja tuotekehitystä. Viennin ja teollisten investointien he odottavat lähtevän nousuun ensi vuonna.

Pankin ekonomistit arvioivat, että bruttokansantuote nousee tänä vuonna 0,8 prosenttia. Heidän arvionsa mukaan tahtii nousee yhteen prosenttiyksikköön ensi vuonna.

Ennuste oli aiemmin 0,3 prosenttiyksikköä suurempi. Ennusteen laskua ekomistit perustelevat sillä, että vienti ei ole kehittynyt odotetusti.

Suomi pärjää hyvin monissa kansainvälisissä vertailuissa. Dansken ekonomistien mukaan vahvuuksia ei ole kuitenkaan viime vuosina hyödynnetty onnistuneesti.

Velkaa saisi jopa 50 vuodeksi reilun prosentin korolla.

Pasi Kuoppamäki

– Suomi uudistuu viiveellä suhteessa moneen muuhun EU-maahan. Rakenteellisia uudistuksia on jatkettava, painottaa Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Kuoppamäen mukaan valtionvelka on vielä kohtuullisella tasolla. Matalan korkotason aikana olisi mahdollista investoida esimerkiksi tutkimukseen, hän huomauttaa.

– Velkaa saisi jopa 50 vuodeksi reilun prosentin korolla, hän kuvailee.

Maailmantalouden kasvun pankki arvioi jäävän tänä vuonna alle pitkän ajan keskiarvonsa. Danske arvioi Venäjän talouden toipuvan ensi vuonna.

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki. Se on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia.