Pysäköinnintarkastaja on viran puolesta vihan kohteena

Pysäköinninvalvonta on perinteisesti mielletty kissa ja hiiri -leikiksi, jossa osapuolet koittavat parhaansa mukaan jujuttaa toisiaan.

pysäköinninvalvonta
Parkkisakko auton tuulilasissa.
Antti Haavisto / Yle

Joskus pysäköintimaksua koitetaan vältellä isollakin vaivannäöllä. Turun kaupungin valvontapäällikkö Esa Mettälällä on asiasta todisteita.

Virhemaksu voi olla huonon päivän päätteeksi viimeinen pisara.

Esa Mettälä

– Monesti se muutaman euron maksu olisi pienempi vaiva kuin kyttääminen ja paikalle kiiruhtaminen, kun pysäköinnintarkastaja lähestyy.

Mettälä toteaa, että valvonnan ajatus on edesauttaa liikenteen sujumista ja mieluimmin neuvoa ja näkyä.

Valvontapäällikön mielestä suhtautuminen pysäköinnin valvomiseen on yleisesti ottaen myönteistä. Palautteessa saatetaan kiitellä siitä, että liikenne sujuu piirustusten mukaan.

Asian toinen puoli on, että pysäköintivirhemaksun saaminen voi nostaa raivon pintaan.

Käsiksikin on käyty

– Virhemaksu voi olla huonon päivän päätteeksi viimeinen pisara. Esiintyy aggressiivista kielenkäyttöä, ja joskus tönitään tai käydään käsiksi. Niistä on tullut tuomioitakin.

Myös netissä esitetyt uhkaukset johtavat rikosilmoitukseen.

Esa Mettälä

Kimppuun käyminen on Mettälän mukaan suhteellisen harvinaista. Hänen arvionsa mukaan sellaista tapahtuu keskimäärin kerran vuodessa. Yksikin kerta on silti liikaa, nimenomaan työtään tekevien pysäköinnintarkastajan kannalta. Asiaan on otettu tiukka linja.

– Käytännössä kaikesta estämisestä ja jopa sanallisesta uhkailusta tehdään sisäinen ilmoitus, ja tarpeen tullen myös rikosilmoitus, kertoo Esa Mettälä.

Turun kaupungin pysäköinninvalvoja Esa Mettälä seisoo toimistossa.
Turun kaupungin valvontapäällikkö Esa MettäläYLE / Kalle Talonen

Valvojien kanssa asioivilta tuntuu Mettälän mukaan unohtuvan, että pysäköinninvalvoja tai pysäköinninvalvoja on virkamies, jonka väkivaltaisesta vastustamisesta voi saada vankilatuomion.

Sosiaalisessa mediassa kielenkäyttö on usein katukiroiluakin roisimpaa. Esa Mettälä kertoo, että myös netissä esitetyt uhkaukset johtavat rikosilmoitukseen.