Uusi käänne Viron presidentinvaaleissa: Marina Kaljurand sai demarien tuen

SDE luopui omasta ehdokkaasta ja asettui tukemaan riippumatonta kansansuosikkia Marina Kaljurandaa. Valitsijamiehillä on kuitenkin äänestyksessä vapaat kädet.

Marina Kaljurand ulkoministerinä Unkarin-vierailulla viime keväänä. Kuva: Zoltan Mathe / EPA

Viron sosiaalidemokraattinen puolue SDE ei aseta omaa ehdokasta lauantain valitsijamieskokoukseen, jossa äänestetään maan uudesta presidentistä. Puolueen tuen saa riippumattomana ehdokkaana virkaa tavoitteleva Marina Kaljurand.

Parlamentissa, jossa presidentin valinta ei onnistunut, sosiaalidemokraateilla oli oma ehdokas, parlamentin puhemies Eiki Nestor. Valitsijamieskokouksessa äänestykseen osallistuu kansanedustajien lisäksi maakuntien edustajia.

Puoluejohtaja Jevgeni Ossinovskin SDE päätti muuttaa vaaliasetelmia, jotta presidentin valinta onnistuisi  lauantaina. Ellei niin käy, valinta venyy edelleen ja voi palata parlamentin päätettäväksi.

Tasa-arvo ja avoimuus yhteisiä tavoitteita

Vaikka Nestor olisi ollut paras, myös Kaljurand on hyvä ehdokas, jolla on paljon tukea sosiaalidemokraattien valitsijamieskunnassa, Ossinovski sanoo Viron yleisradioyhtiön ERR (siirryt toiseen palveluun):n haastattelussa maanantai-iltana.

–  Hän on löytänyt viime aikoina myös sisäpoliittista selkärankaa. Tavatessaan meidät tänään, hän vahvisti, että pitää epätasa-arvoa yhteiskuntamme merkittävämpänä ongelmana, Ossinovski sanoi.

Hänen mukaansa Kaljurand jakaa myös sen sosiaalidemokraattien keskeisen arvon, että Viron tulee olla avoin.

SDE:n päätös ei sido valitsijamiesten käsiä, vaan he saavat äänestää omantuntonsa mukaan, Ossinovski lupaa. Hän ei myöskään usko, että uusi käänne pilaa sosiaalidemokraattien välit hallituskumppaniin reformipuolueeseen.

Myös oikeistopopulistien Helme ehdolle

Puolueisiin kuulumaton Kaljurand oli ulkoministerinä reformipuolueen hallituspaikalla. Hän pyrki reformin presidenttiehdokkaaksi, mutta puolueen johto valitsi Siim Kallasin. Kaljurand jätti ministerinpaikkansa ja ryhtyi riippumattomana tavoittelemaan virkaa, johon kansa häntä mielipidekyselyjen mukaan kannattaa.

Eesti Päevaleht (siirryt toiseen palveluun) -lehden tietojen mukaan sosiaalidemokraattisten valitsijamiesten joukossa on eniten Kaljurannan kannattajia, mutta tukea on myös Kallasilla ja keskustapuolueen Mailis Repsillä.

Ehdolla presidentiksi on myös oikeistopopulistisen Viron konservatiivisen kansanpuolueen Mart Helme. Postimees (siirryt toiseen palveluun)-lehti kertoo, että Helme on saanut koottua 21 valitsijamiehen allekirjoitukset, kuten ehdokkuus vaatii. Hän muistuttaa, että äänestys on salainen, joten tulos voi hänen mukaansa yllättää, sillä kaikki eivät hänen mukaansa halua kertoa julkisesti tuestaan hänelle.