Nuoret miehet jumissa aboriginaalien pyhällä kivellä – "Idiootit"

Sosiaalisessa mediassa miesten kiipeily tuomittiin jyrkin sanoin, koska Uluru on aboriginaalien pyhä paikka. Jättimäinen hiekkakivi on myös yksi Australian tunnetuimmista turistinähtävyyksistä.

Ulkomaat
Ulutu-monoliitti Australiassa.
Myös nimellä Ayers Rock tunnettu Uluru on Australian takamailla sijaitseva jättimäinen punainen hiekkakivi.Dan Peled / EPA

Australiassa on pelastettu kolme nuorta miestä, jotka olivat juuttuneet maailman suurimman monoliitin Ulurun halkeamaan maanantaina.

Pelastustyöt kestivät melkein puoli vuorokautta, koska miehet olivat jumissa 320 metrissä. Pelastustyöntekijät lennätettiin helikopterilla valtavan kiven huipulle.

Pelastajat tekivät töitä tuulisissa olosuhteissa saaden miehet vihdoin ylös halkeaman pohjalta tiistaina aamuyöllä.

Parikymppiset australialaismiehet olivat harhailleet syrjään monoliitin päälle vievältä viralliselta reitiltä.

Pelastustoimen tiedottaja kertoo miesten olleen onnekaita, koska he eivät loukkaantuneet turmassa. Viime vuonna taiwanilainen turisti sai vakavia vammoja poikettuaan merkityltä polulta.

Uluru on osa Australian luomiskertomusta

Myös nimellä Ayers Rock tunnettu Uluru on Australian takamailla sijaitseva jättimäinen punainen hiekkakivi.

Ulurulla on keskeinen osa Australian alkuperäiskansan luomiskertomuksessa. Se on myös Unescon maailmanperintökohde. Kiven aboriginaaliomistajille paikka on pyhä, eivätkä he haluaisi, että monoliitillä kiipeillään.

Sosiaalinen media täyttyikin heti paheksunnasta, kun tieto miesten turmasta julkaistiin.

Monelle turistille Ulurulla kiipeily on kuitenkin ehdoton osa Australian matkaa, vaikka vuosien saatossa kymmeniä ihmisiä on kuollut kiipeillessään sen jyrkillä rinteillä.

Viime vuonna paikalla vieraili neljännesmiljoona turistia.

Lähteet: AFP