1. yle.fi
  2. Uutiset

Tornion Panimo laajentaa 1,5 miljoonalla – tehtaaseen täysin automatisoitu tuotantolinja

Panimon laitteistoissa käytettävä teräs on valmistettu Outokummun tehtaalla Torniossa.

oluenvalmistus
Panimomestari Olli-Pekka Haapalainen kaataa maltaita käymisastiaan Tornion panimolla 16.9. 2016.
Panimon tuotanto aloitettiin Torniossa perjantaina.Risto Koskinen / Yle

Perjantaina käynnistetty Tornion Panimo Oy laajentaa saman tien. Yhtiö on remontoinut Lapin Kullan vanhasta tehdasrakennuksesta toiminnalleen sopivat tuotantotilat ja investoi nyt täysin automatisoituun panimolaitteistoon. Laajennushanke on elintarvikealalla Pohjois-Suomen suurimpia, todetaan Sangen Oy:n tiedotteessa.

Tornion Panimo Oy investoi 1,5 miljoonaa euroa Torniossa sijaitsevaan tuotantolaitokseen. Investointi sisältää modernin ja täysin automatisoidun oluen tuotantolinjan. Laitteiston toimittaa tsekkiläinen Destila, joka on panimoteollisuuden tunnetuimpia laitevalmistajia.

Tuotantokapasiteetin kasvun myötä työvoimaa tarvitaan lisää.

Kaj Kostiander

Yhteistyöstä tekee poikkeuksellisen se, että panimon laitteistoissa käytettävät teräkset on valmistettu Outokummun, maailman johtavan ruostumattoman teräksen valmistajan, tehtaalla Torniossa.

– On hienoa, kun kaksi perinteistä ja samalla modernia teollisuuden alaa yhdistävät erikoisosaamisensa toimivaksi kokonaisuudeksi. Alueellinen yhteistyö Tornion Panimon kanssa oli alusta asti erittäin luontevaa ja mahdollisti parhaan materiaalikokonaisuuden valinnan paikallisen oluen valmistuksen ympärille, kertoo Outokummun tuotepäällikkö Juha Kela.

Uuden tuotantolaitoksen asennukset alkavat maaliskuussa 2017 ja sen käyttöönotto tapahtuu toukokuussa. Tuotantolinjan myötä tehtaan tuotantokapasiteetti kasvaa lähes 2,5 miljoonaan litraan vuodessa.

Myös väkevät juomat Tornioon

Uudistuksen yhteydessä Saariselällä sijainnut väkevien juomien valmistus siirtyy Tornioon.

– Tämä on erittäin merkittävä investointi Tornion alueelle. Tuotantokapasiteetin kasvun myötä työvoimaa tarvitaan lisää, toteaa Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander.

Tornion Panimolle siirtyi alkuvuodesta 2016 Sangen Oy:n tekemässä yrityskaupassa OPR Polarmallas Oy:n koko osakekanta tuotantoineen ja tuotemerkkeineen.

Tornion panimo muistetaan parhaiten Lapin Kullan ajoistaan, mutta sen historia on paljon pidempi. Omistussuhteet ovat muuttuneet useaan kertaan ja sota katkaisi oluen tuotannon, todetaan Sangenin tiedotteessa.

– Tuotannon katkoksista ja vuonna 2010 alkaneesta kylmästä kaudesta huolimatta panimoa pidetään edelleen Lapin alueen vanhimpana teollisuuslaitoksena. Panimon uudelleenkäynnistämisen päivää on ehdotettu jopa paikalliseksi liputuspäiväksi, kertoo Sangenin markkinointijohtaja Jami Teirikari.

Lue seuraavaksi