1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Hämeenlinnassa kuohuu: Katoaako klassinen musiikki Sibeliuksen syntymäkaupungista?

Rahahanojen sulkeminen ihmetyttää, sillä vielä viime vuonna kaupunki satsasi suuresti Sibeliuksen juhlavuoteen. Nyt klassinen musiikki on katoamassa kaupungista.

Kulttuuri
Sinfonia Lahti esiintyy Sibeliustalossa Lahdessa.
Hanna Lumme / Yle

Sinfonia Lahti -orkesterin ja Hämeenlinnan kaupungin vuosien yhteistyö päättynee. Hämeenlinnan elämänlaatulautakunta päätti leikata klassisen musiikin konserttivierailujen määrärahoja ensi vuodelle.

Lautakunta aikoo keskittää avustuksia seuroille ja yhdistyksille. Kulttuurin lisäksi avustusrahoja leikattiin myös liikunnasta.

– Jos rahoitus lopetetaan, niin eihän meidän vierailutoiminnallemme ole jatkossa enää edellytyksiä. Kymmenisen vuotta on Hämeenlinnassa käyty ja tämä on ollut meille tärkeää toimintaa. Toiminnan loppuminen tuntuu kovin valitettavalta, sanoo Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen.

Lautakunnan budjettipäätöstä ei ole vielä sinetöity kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa, mutta lautakunnan päätöksen mukaan sopimusta ei jatketa enää tammikuussa.

Isojen satsausten ja juhlavuoden jällkeen kaikki on yhtäkkiä ohi.

Jouko Astor

– Hämmentäväähän se on. Ollaan kuultu huhuja kaupunginhallituksen suunnalta, että rahoitusta muutettaisiin jollain tavalla. Tärkeää olisi, ettei tehtyä työtä heitettäisi hukkaan, sanoo konserttituottaja Tatu Pohjola, joka jätti elokuussa virkansa Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiössä.

"Kulttuuritarjonta Hämeenlinnassa muuttuu markkinaehtoiseksi"

Sinfonia Lahden Sibelius-sinfoniat olivat viime vuonna lähes täynnä. Lisäksi kolmessa muussa Sinfonia Lahden konsertissa käyttöaste Verkatehtaan Vanaja-salissa vaihteli 33 ja 55 prosentin välillä. Yhteensä kuudessa konsertissa kävi vajaat 2 800 konserttivierasta.

Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor toteaa, että merkittävä osa musiikkitarjontaa näyttää loppuvan kaupungissa.

Kulttuuritarjonta Hämeenlinnassa muuttuu markkinaehtoiseksi, hän sivaltaa.

– Jos ajatellaan esimerkiksi menneitä viittä vuotta, niin koskaan aikaisemmin ei klassisella musiikilla ole ollut niin paljon resursseja kuin nyt. Isojen satsausten ja juhlavuoden jällkeen kaikki on yhtäkkiä ohi.

– Vanaja-sali toimii avoimen salin periaatteella. Reagoidaan kysyntään, joka tulee muualta. Jos taidemusiikille ei ole tuottajaa, niin ei sitä myöskään täällä kuulla, sanoo Astor.