Mehiläistarhuri ei juuri voi vaikuttaa hunajasatoon – niukka sato nostaa kotimaisen hintaa

Mehiläistarhuri voi vaikuttaa vain vähän hunajasatoon. Viime kesän sää ei ollut suotuisa mehiläisille.

hunaja
Hannu Luukinen Pohjolan mehiläishoitajien puheenjohtaja
Jo toinen huono hunajakesä nostaa kotimaisen hunajan hintaa. Kuvassa mehiläistarhuri Hannu Luukinen.Yle / Petra Kämäräinen

Kulunut kesä oli monin paikoin huono mehiläisille ja niiden tuottamalle hunajalle.

Pohjois-Pohjanmaalla Limingassa, Lumijoella ja Tyrnävällä mehiläistarhoja pitävä Pohjolan Mehiläishoitajat ry:n puheenjohtaja Hannu Luukinen kertoo, että sateinen kesä sekä väärään aikaan mehiläisille tulleet lämpimät säät eivät olleet hunajantuotannolle otollisia.

Kun sääolosuhtet ovat mitä ovat, ei mehilaistarhuri, jolla on paljon mehiläispesiä pysty vaikuttamaan mehiläispesien hunajantuottoon.

– Hyvin vähän pystyy vaikuttamaan varsinkaan suurimmassa mehiläistarhoissa.

– Harrastajatarhurit sen sijaan pystyvät vaikuttamaan yksittäisen pesän olosuhteisiin. Jotkut ovat käytäneet jopa sähkölämmitystä. Sillä voidaan siirtää hunapesän rytmiä, mutta kun puhutaan kymmenistä tai sadoistakin pesistä niin sillä mennään mitä on, kertoo Luukinen.

Kotimainen hunaja kelpaa edelleen

Hannu Luukinen kuitenkin luottaa kotimaisen hunajan menekkiin. Luukinen on ostanut juuri toistakymmentä pesää ja siirtää ne Puolangalta omiin mehiläistarhoihinsa. Kaikkiaa tarhoissa Luukisella on pesiä yli 50.

– Kallis harrastushan tämä on, naurahtaa Luukinen.

Kallis harrastushan tämä on.

Hannu Luukinen

Kotimaisen hunajan vähäinen sato tarkoittaa sitä, että hunajan hinta pysyy korkeana.

– Se on sellaiset 15 - 20 euroa kilo. Perinteinen 450 gramman purkki maksaa 7 - 9 euroa, mutta menekki on varma. Kotimainen hunaja löytää kyllä ostajansa, kiittelee Luukinen.