1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lapissa lintujen syysmuutto jatkuu vielä

Vaikka valtaosa hyönteissyöjistä, kahlaajista ja lokkilinnuista onkin jo siirtynyt etelään, ei syysmuutto ole suinkaan ohi. Itse asiassa luonnossa ovat nyt käsillä koko syksyn vilkkaimmat ajat, sillä nyt muuton pääosassa ovat päivämuuttajat.

Tämän syksyn yllättäjiä ovat olleet itäiset taigauunilinnut, joita on havaittu jo reilusti toistakymmentä yksilöä. Kuva: Pirkka Aalto

Viime päivinä Lapissa ovat näkyvimmin ja kuuluvimmin olleet liikkeellä rastaat sekä peipot ja järripeipot. Tuon tuostakin on taivaalta voinut erottaa myös etelään matkaavan rautiaisen tai niittykirvisen kutsuääntä ja lähimetsästä on voinut kuulla punarinnan tiksutusta kertoo lappilainen lintuharrastaja Pirkka Aalto.

Pihoilla on alkanut näkyä yhä enemmän viherpeippoja ja tiaisia, ja teiden varsilla päivystävät västäräkit ja muuttomatkaansa suunnittelevat varikset.

Muuton näkyvyyttä lisäävät nyt etenkin monet isot linnut, kuten joutsenet, kurjet, hanhet ja haukat, joita näkyy niin muuttolennossa kuin levähdyspaikoillakin. Esimerkiksi Ylitorniolta laskettiin maanantaina peräti 210 joutsenen ja 150 kurjen kerääntymät.

Harvinaisuuksia liikkeellä paljon

Jokainen syksy on aina erilainen – ainakin vaelluslintujen ja harvinaisuuksien näkökulmasta. Tänä vuonna liikkeellä on ollut itäisiä pähkinähakkeja sekä jonkin verran kirjosiipikäpylintujakin, ja viime päivinä on taajamiin alkanut saapua tilhiparvia. Myös hiiripöllöjä on ollut taas hyvin näkösällä.

Syyskuun toistaiseksi suurimpia yllättäjiä ovat olleet kaukaa Venäjältä saapuneet taigauunilinnut, joita on havaittu alueellamme jo ennätykselliset 14 kappaletta. Sallan Värriöllä havaittiin 12.9. melkoinen erikoisuus, kun yhdessä ja samassa pensaikossa vilisteli yhtä aikaa kaksi taigauunilintua sekä yhtä lailla harvinainen sinipyrstö.

Elokuun lopun erikoisin vieras oli puolestaan Rovaniemen Aronperällä rengastettu, alueemme kautta aikojen toinen kirjokerttu.

Pöllötkin ovat liikkeellä

Lintujen muutto tai vaellus ei rajoitu edelleenkään pelkästään päiväsaikaan, sillä illan hämärtyessä voi hyvinkin kohdata varpuspöllön ja yön pimettyä lähtevät liikkeelle helmipöllöt. Viime öiltä on saatu havaintoja myös suo- ja sarvipöllöistä. Yötaivaan tyypillisin ääni on kuitenkin punakylkirastaan pitkä sirahdus.

Syksy onkin lintuharrastajien kannalta hienoa aikaa, sillä lintuja on paljon ja mahdollisuudet suurtenkin harvinaisuuksien havaitsemiseen melkoisen hyvät. Muutto- ja vaelluslintujen liikehdintä loppuu tavallisesti lumien tuloon, joskin vasta vesistöjen jäätyminen häätää viimeisetkin sinnittelijät kohti etelää.

Pirkka Aalto