1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nalle Puh viettää pyöreitä vuosia ja saa uusvanhan ystävän

Uusi hahmo perustuu yhtä vanhaan leluun kun Puh ja kumppanit, mutta jäi 1920-luvulla päätymättä A. A. Milnen kirjoihin.

kulttuuri
Piirros päydän ääressä istuvasta Tikrusta ja Puhista, joka pitelee kainalossa isoa purkkia.
Tähän seuraan tulee lokakuun alussa uusi tyyppi. Kuva Tikrusta maistelemassa Puhin hunajaa on Ernest H. Shepardin harvinainen alkuperäistyö, joka myytiin huutokaupassa vuonna 2007. Bonhams / EPA

Brittiläisen lastenkirjallisuuden suuri filosofi, jolla on pienet aivot, saa uuden ystävän sen kunniaksi, että Nalle Puh -kirjan julkaisemisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 90 vuotta. Puh itse on pari vuotta vanhempi: sen ensiesiintyminen oli Punch-lehden runossa vuonna 1923.

Puh-kirjojen Puolen hehtaarin metsää asuttaa jo ennestään kirjava eläinjoukko aasista kenguruun ja possusta tiikeriin. Ne perustuvat Milnen pojan Christopher Robinin lelulaatikon asukkeihin. Myös uudella tulokkaalla on yhtä pitkät juuret, mutta Milnen 1920-luvulla kirjoittamiin tarinoihin se ei päässyt.

Ensimmäisen Puh-kirjan 90-vuotispäivän kunniaksi julkaistaan lokakuun alussa virallinen jatko, neljän kirjailijan yhteisteos nimeltä The Best Bear in the World. Siinä Puhin metsään ilmestyy eräänä lumisena päivänä pingviini, kertovat brittilehdet.

Vinkuko se on?

Kirjailija Brian Sibley kertoo saaneensa tarinan idean valokuvasta, jossa A. A. Milne ja Chripher Robin leikkivät kahdella lelulla. Toinen on nalle, toinen pingviini.

Pingviinilelu oli ilmeisesti peräisin samasta paikasta kuin Puh, Nasu, Ihaa, Kengu ja Ru sekä Tikru: lontoolaisen Harrodsin tavaratalon leluosastolta.

Harrodsin historioitsija Sebastian Wormell arvelee, että pingviini perustuu sarjakuvaan, jonka pohjalta Harrods valmistutti leluja vuonna 1922. Siinä tapauksessa nimi on Squeak, suomeksi ehkäpä Vinku.

Kuvittajalla oli hauskaa

Sibley kuvaa Milnen tekstiä vaivattomaksi ja näennäisen helposti jäljiteltäväksi – kunnes niin yrittää tehdä. Puh-tarinat ovat ikimuistoisia, koska ne toimivat kahdella tasolla, niin lapsille kuin aikuisille, hän sanoo.

Lapsi ymmärtää, mitä on tekeillä, hieman ennen kuin se aukeaa Puhille ja hänen ystävilleen. Aikuinen puolestaan nauttii siitä, että turkkiensa ja sulkiensa alla hahmot ovat tuttuja oman perheen, ystävien ja työtovereiden parista.

The Best Bear in the World -teoksen kirjailijoita ovat Sibleyn lisäksi Paul Bright, Kate Saunder ja Jeanne Willis. Kuvittaja Mark Burgess sanoo, että pingviinin piirtäminen oli erityisen hauskaa, koska alkuperäisen kuvittajan Ernest H. Shepardin kuvat eivät sido samalla tavoin kuin vanhoja hahmoja piirtäessä.

Lue seuraavaksi