Vasama aloittaisi leikkaukset Porin teknisestä toimesta

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok.) sanoo, että Poriin tarvitaan ensi valtuustokaudella uusi valtuustosopimus, jossa otetaan kantaa myös irtisanomisiin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok.) haluaa, että Porissa aletaan keskustella palvelujen supistamisesta. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok.) katsoo, että Porin on pystyttävä luopumaan joistakin tehtävistä talouden tasapainottamiseksi.

Vasaman harmittelee, että Porissa on viimeaikaisessa keskustelussa vaadittu rakenteellisia muutoksia, mutta konkreettisia rakenteellisia uudistusehdotuksia ei ole tuotu pöydälle. Hän vaatii Satakunnan Kansaan kirjoittamassaan kolumnissa (siirryt toiseen palveluun) puolueilta konkreettisia ehdotuksia, mistä palveluista kaupungissa voidaan leikata.

Tekninen toimi esille

Juha Vasama sanoo Ylelle, että hänen mielestään yksi selkeä leikkauskohde ensi vaalikaudella on tekninen toimi.

Teknisen palvelukeskuksen työntekijämäärä ei ole käytännössä kovinkaan paljon vähentynyt, vaikka investointibudjetti on pienentynyt. Tästä on seurannut jokavuotinen työpula: työntekijöille ei ole osoittaa työkohteita. Ylen tietojen mukaan myös ensi vuonna on riskinä, että osa työntekijöistä saa palkkaa ilman työtehtäviä.

– Aloittaisin teknisen toimen osalta asiasta keskustelemisen, koska aluehallintouudistuksen yhteydessä koko kaupungin rooli ja asema tulevat muuttumaan. Mielestäni elinvoimapolitiikkaa kehittävät toimet kuten kaavoitus ovat kunnan strategisia tehtäviä. Vastaavasti teknisessä toimessa on tehtäviä, jotka eivät tällaisia ole, Vasama sanoo.

Mielestäni elinvoimapolitiikkaa kehittävät toimet kuten kaavoitus ovat kunnan strategisia tehtäviä. Vastaavasti teknisessä toimessa on tehtäviä, jotka eivät tällaisia ole.

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok.)

Tämän yksityiskohtaisemmin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Vasama ei halua konkretisoida haluamiaan teknisen toimen leikkauksi. Hän pitää kuitenkin selvänä, että ratkaisua Porin talousongelmiin ei voida etsiä jatkuvasti lomautuksilla. Tänä vuonna Pori lomauttaa henkilöstöään kolmeksi viikoksi.

"Uusi valtuustosopimus tehtävä"

Juha Vasama sanoo, että Porissa pitää myös huhtikuun vaalien jälkeen tehdä uusi valtuustosopimus. Tällä vaalikaudella on ollut voimassa sopimus, jossa olivat välillä mukana kaikki valtuustoryhmät mutta josta nyttemmin ovat irtaantuneet vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

Vasama tahtoo, että sopimukseen kirjataan valtuutettujen näkemys irtisanomisista, lomautuksista ja lisäksi erillisistä, työntekijöille työehtosopimuksia paremmat ehdot takaavista sopimuksista. Tällainen on esimerkiksi teknisen puolen Pori-sopimus.

On tärkeää, että ajoissa mallinnetaan kunnan kyvykkyys toimia uudessa tilanteessa.

Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok.)

Kokoomusta edustava Vasama sanoo, että muutoksista on sovittava henkilöstön kanssa. Samalla on hänen mielestään pohdittava, miten lakisääteiset tehtävät hoidetaan. Vasama muistuttaa, että lakisääteisiäkin palveluita voidaan hankkia myös muilta kuin julkisen puolen tuottajilta.

– Jatkossa sosiaali- ja terveyspalvelujen, pelastustoimen ja ympäristöterveydenhuollon siirtyminen aluehallintoon muuttaa kunnan lakisääteisten tehtävien määrää. On tärkeää, että ajoissa mallinnetaan kunnan kyvykkyys toimia uudessa tilanteessa. Tällainen harjoitus Porissa on tarkoitus tehdä ensi vuoden talousarvion yhteydessä, Vasama sanoo.