Nettipoliisi mahdollisuuksistaan puuttua ääriliikkeiden toimintaan: "Kyse ei työkalujen tai lainsäädännön puutteista vaan ajankäytöstä"

Äärijärjestöjen toiminnan laillisuuden arviointia peräänkuuluttava sisäministeri Paula Risikko sanoo aikovansa seurata myös sitä, tukeeko lainsäädäntö riittävästi nettipoliisin toimintaa.

Kotimaa
Toni Reinikainen
Juho Liukkonen / Yle

Itä-Suomen nettipoliisi Toni Reinikainen on yksi Suomen yli 30:sta nettipoliisista. Reinikaisen mukaan lainsäädäntö ei rajoita poliisin mahdollisuuksia puuttua ääriliikkeiden toimintaan netissä.

– Kyse ei ole työkalujen puutteesta tai lainsäädännöstä vaan enemmänkin ajankäytöstä. Nettipoliisi käyttää nettiä työkalunaan muun poliisitoiminnan ohessa, Reinikainen sanoo.

Reinikainen ei usko, että nettipoliisin toimivaltuuksien lisääminen muuttaisi Suomen vallitsevia oloja ääriliikkeiden suhteen.

– Lainsäädännöllä ei ole koskaan ihmisten mielipiteitä pystytty muuttamaan. Entinen sisäministeri puhui hyvin, kun sanoi, että olosuhteet pitäisi muuttaa sellaisiksi, että ne eivät ruoki ääriliikkeiden olemassaoloa.

Reinikainen on törmännyt harvoin ääriliikkeisiin nettipoliisin työssään.

– Törmään kaikenlaisiin mielipiteisiin. Vastaan tulee ihmisten mielipiteitä esimerkiksi maahanmuuttoon ja työllisyyteen liittyen. Ihmisillä on vahvoja mielipiteitä, nykyisin mielipiteet on helpompi esittää vahvoina netin kautta kuin suusanallisesti. Tulee ehkä lauottua kirjoitettuun tekstiin rajummin, niin laidalta kuin toiselta, Reinikainen sanoo.

Reinikainen muistuttaa, ettei poliisi voi puuttua yksipuolisesti mihinkään mielipiteeseen.

– Nyt täytyy muistaa puhua ääriliikkeistä niin vasemmalta kuin oikealta. Täytyy muistaa, että on olemassa myös esimerkiksi itsenäisyyspäiväjuhlien häiriköintiä, joiden taustalla olevien anarkistien arvot ovat hyvin toisenlaisia kuin oikeistoryhmien. Suurin osa on eteen tulevista mielipiteistä ilmaisunvapautta, eikä kovin paljon sellaista ole tullut vastaan mitä poliisin toimin olisi pitänyt puuttua.