Seinäjoen Aalto-keskus kohenee – kaupungintalo vihdoin pakettiin

Alvar Aallon suunnitteleman Seinäjoen kaupungintalon remonttia on suunniteltu pitkään. Peruskorjaus toteututetaan vaiheittain, jottei koko henkilöstöä tarvitse siirtää väistötiloihin.

Kuva: Tarmo Niemi / Yle

Seinäjoen kaupungintalon remontti on käynnistynyt. Remontti toteutetaan neljässä vaiheessa ja on valmis 2018.

– Remontti tehdään vaiheittain, että meidän ei tarvitse koko kaupungintaloa kerralla siirtää henkilöstöltään mihinkään väistötiloihin, kertoo kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi.

Ehostuksen aikana Alvar Aallon suunnittelemasta rakennuksesta uusitaan muun muassa talon ikkunat ja julkisivun sauvakaakelit. Ensimmäinen vaihe käsittää koko kaupungintalon vesikaton ja ullakkotilojen korjauksen sekä teatterinpuoleisen siiven kolmannen kerroksen sisätilat. Remontin yhteydessä kunnostetaan ja puhdistetaan myös sisällä olevat irtokalusteet ja valaisimet.

Kaupungintalo on rakennettu 1960-luvulla ja eikä rakennuksessa ole tehty aiemmin laajamittaista rakenteisiin ja tekniikkaan menevää peruskorjausta.

Seinäjoen kaupungin varastoihin on jo 1970-luvulla hankittu Aallon kaupungintalon pintamateriaaliksi suunnittelemia sauvatiiliä. Kuva: Valtteri Välimäki / Yle

Kansalaistorista puolet remontin käytössä

Remontti näkyy tällä hetkellä laajasti kaupunginkuvassa, sillä telinerakentaminen on parhaillaan käynnissä. Myös remontointiin tarvittavia tuotteita on levitetty ympäri pihamaata.

– Urakoitsijan telinevärkkiä on tuossa varsinaisen työmaa-aidan ulkopuolella. Tavoite kuitenkin on, että tähän linjattu työmaa-aitaus on se, minkä sisäpuolella pysytään. Kansalaistorin leveydestä noin puolet jää kansalaisten käyttöön, Aittoniemi kertoo.

Kaikkein näkyvin ulkopuolelle näkyvä vaihe on seinän sinisten keraamisten sauvatiilien kunnostaminen. Tämän hetkisten suunnitelmien mukaan se toteutetaan remontin loppuvaiheessa kesällä 2018.

Aittoniemen mukaan remonttiin on varattu tässä vaiheessa 6,5 miljoonaa euroa. Lopullinen hinta selviää, kun kaikki urakkavaiheet on saatu toteutettua.

– Lopulliset urakkahinnat varmistuvat vasta sitten, kun saadaan viimeinen vaihe on kilpailutettu noin vuoden kuluttua, Aittoniemi kertoo.