Palkittu erikoislääkäri: Yleistynyt lasten ylipaino on aikapommi

Lisääntynyt lasten lihavuus tuo terveysongelmia. Asiantuntija kaipaa asiassa yhteiskunnallista reagointia.

terveys
Erikoislääkäri Antti Saari
Toni Pitkänen / Yle

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä erikoislääkäri Antti Saari on huolissaan lasten ylipainon yleistymisestä. Saaren mukaan lasten ylipaino on Suomessa jopa kolminkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana.

– Lihavuuteen liittyvät sairaudet kuten aikuistyypin diabetes, sydän- ja verisuonitaudit sekä erilaiset metaboliset oireyhtymät lisääntyvät varmasti tulevaisuudessa. Meillä kytee aikapommi lapsiväestössä ja se varmasti realisoituu, jos asialle ei pystytä tekemään mitään, toteaa Saari.

Antti Saari muistuttaa, että politiikassa tehtävillä yhteiskunnallisilla päätöksillä on oikeasti merkitystä kansalaisten lihavuuden lisääntymiseen. Palkittu erikoislääkäri kummastelee makeisveron alentamista.

– Makeisveron laskeminen näkyy varmasti väestötasolla myös lasten painossa. Toivon, että näitä yhteiskunnallisia päätöksiä mietittäisiin pidemmälle ja etenkin lasten näkökulmasta.

Lasten kasvua pitkään tutkinut Saari pitää huolestuttavana, että käytännössä kaikilla lihavilla lapsilla on jonkinlainen metabolinen löydös lihavuuden lisäksi.

– Tervettä lihavuutta ei ole olemassa. Lihavuus johtaa aina jonkinlaisiin metabolisiin muutoksiin elimistössä.

Ansiokkaasta tutkimustyöstä tunnustuspalkinto

Lääketieteen tohtori, erikoislääkäri Antti Saari on saanut vuoden 2016 Martti Hämäläinen -palkinnon. Pohjois-Savon Lääkäriyhdistys jakaa tunnustuspalkinnon vuosittain nuorelle lupaavalle tutkijalle.

Antti Saari sai palkinnon tiistai-iltana Itä-Suomen lääketiedetapahtumassa. Palkittavan valitsee esitysten perusteella lääkäriyhdistyksen hallitus.

Palkintoperusteluissa Saarea kuvaillaan tutkimustyölle omistautuneeksi, taitavaksi ja tieteellisesti aktiiviseksi kliinikkotutkijaksi. Martti Hämäläinen työskenteli takavuosina pitkään ylilääkärinä Kuopion lääninsairaalassa.

Siilinjärveltä kotoisin oleva Antti Saari väitteli lääketieteen tohtoriksi vuonna 2015. Väitöskirjassaan Saari tutki lasten kasvun seurannan uudistamista Suomessa. Tutkimuksessa laadittiin uudet kasvukäyrät suomalaisille lapsille käyttämällä noin 72 000 lapsen kasvuaineistoa.

Tulosten mukaan nykylapset kasvavat keskimäärin pidempinä kuin aiemman noin 40 vuotta vanhan kasvukäyräaineiston lapset. Poikien ja tyttöjen aikuispituus on lisääntynyt vajaalla kahdella senttimetrillä. Tutkimuksessa julkaistiin myös painoindeksiin perustuvat kasvukäyrät suomalaisille lapsille.

Nykyisin Antti Saari työskentelee erikoislääkärinä ja lastenendokrinologiaan erikoistuvana lääkärinä Kuopion yliopistollisen sairaalan lasten ja nuorten klinikalla. Lisäksi Saari on tutkijana mukana lasten kasvun seuranta -tutkimusryhmässä.