Varo jääkaapin munatelinettä – se pilaa munat

Jääkaapeissa on vakiovarusteena teline kananmunille. Oveen laitettava munateline kuitenkin pilaa munat.

kananmunat
Kananmunia jääkaappitelineessä
Kananmunia ei pidä säilyttää jääkaapin ovessa.Yle Petri Kivimäki

Likimain kaikissa jääkaapeissa on vakiovarusteena irrallinen oveen sijoitettava teline kananmunille. Munia ei kuitenkaan kannata siinä säilyttää, sillä pahimmassa tapauksessa kananmunat pilaantuvat.

– Ovessa raa'at munat pääsevät hölskymään ja kananmunan rakenne kärsii, kertoo tutkija Jaakko Hiidenhovi Luonnonvarakeskus Lukesta.

Hiidenhovin mukaan keltuaisen hölskyminen voi huonontaa kananmunan sisärakennetta. Pahimmillaan kananmunat saavat äkkinäisen liikkeen kymmeniä kertoja päivässä - riippuen siitä, kuinka usein jääkaapilla käydään.

Kovin huolissaan kananmunan pilaantumisesta ei Hiidenhovin mielestä kuitenkaan kannata olla. Mutta erityisesti todellisten kulinaristien kannattaa tämäkin asia ottaa huomioon.

Jääkaapissa kananmunat kannattaa säilyttää niin, että ne eivät pääse hölskymään. Munateline sopiikin parhaiten keitettyjen kananmunien säilyttämiseen.

Jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran suosituksen mukaan kananmunan säilytyslämpötila on noin +15 astetta. Tätä lämpötilaa ei kotona ole kuin viinikellarissa, eikä sellaista kellaria kovinkaan monella ole.

– Lämpötilasuositus +15 koskee lähinnä varastointia, kertoo ylitarkastaja Taina Lehdonkivi Evirasta.

Lehdonkivi itse suosittelee kananmunan säilyttämistä jääkaapissa. Ei kuitenkaan jääkaapin viileimmässä paikassa.

– Ennen leipomista munat toki kannattaa ottaa huoneenlämpöön, jolloin ne soveltuvat paremmin esimerkiksi leivontaan.

Kananmunien myyntiaikaa on 28 vuorokautta munimisesta. Se on kuitenkin vain parasta ennen -päiväys, ja munia voi hyvin käyttää myös sen jälkeen. Tuon ajan munat säilyvät hyvin myös huoneenlämmössä.

– Jos kananmunaa säilyttää huoneenlämmössä, niin keltuainen ja munan rakenne helpommin löystyy, kertoo tutkija Jaakko Hiidenhovi Luonnonvarakeskus Lukesta.

Kananmunat kannattaa myös säilyttää munakennossa, jolloin niistä pääsee haihtumaan nestettä mahdollisimman vähän.