1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Arno Kasvi: Puutarhakasvit suojaan hallalta – viltti auttaa papuja ja kurpitsaa

Kirkkaina öinä kotipuutarhurin kannattaa laittaa sadetus päälle tai harsot kasvien suojaksi.

luonto
Tomaatteja pihan kasvihuoneessa.
Tomaatteja pihan kasvihuoneessa. Minna Rosvall / Yle

Puutarhakasveja ja kukkia kannattaa suojata syksyn ensimmäisinä pakkasöinä. Puutarhaneuvos Arno Kasvi neuvoo laittamaan sadetuksen päälle aamuyöstä

– Nykyään sadetusta säädetään jossain tietokoneellakin. Sen voisi laittaa päälle aamuyöstä, ehkä aamukolmesta tai -neljästä alkaen kolmen tai neljän tunnin ajaksi.

– Sadetus on hyvä suoja hyötymaalle, jossa kasvaa tomaattia tai kukkia. Hieno, sumumainen sade sotkee ilman niin, ettei pakkanen tule, neuvoo Arno Kasvi.

Viltit eli huovat kasvien päälle

Suojausta voi tehdä myös harsoilla tai kodin tekstiileillä.

Hieno, sumumainen sade sotkee ilman niin, ettei pakkanen tule.

Arno Kasvi

– Harsot, muovit tai tavallinen viltti auttavat, jos on papuja, kurpitsaa tai avomaantomaattia. Keppien kanssa peitteen saa koholle kasvien päälle.

– Pienessä kasvihuoneessa täytyy sulkea luukut. Silloin täytyy muistaa tuuletus, ettei tule hometauteja, kertoo Arno Kasvi.

Kuukausi lisää kesää

Arno Kasvilla on pitkä kokemus säiden vaihteluista. Hän arvioi, että seuraava pakkanen tulee vasta kuukauden päästä.

– Se on juuri nämä päivät, kun on täysikuu ja kirkkaat yöt. On tonteista kiinni, minne halla tulee. Saattaa olla, ettei kuukauteen tämän jälkeen tule yöpakkasia. Kun nyt peitetään kasvit, saadaan kuukausi lisää kesää puutarhaan. Satoa saadaan pelastettua, ja sadonkorjuuta saadaan siirrettyä useammalle päivälle, kertoo Kasvi.

Lue seuraavaksi