1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äitiys

Odottava äiti saa doulasta kanssakulkijan – "Tärkein apuvälineemme on läsnäolo"

Odottavaa äitiä tukee yhä useammin oman puolison lisäksi myös ulkopuolinen tukihenkilö eli doula. Synnytyssaleissa ilmiöön suhtaudutaan myönteisesti.

äitiys
Marietta Pöntinen ja Johanna Sarlio-Nieminen.
Marietta Pöntisellä on ollut molemmissa synnytyksissä tukena doula Johanna Sarlio-Nieminen.Ronnie Holmberg / Yle

Espoolaisen rivitalon pihalla on miltei hiki syysauringon hehkussa. Terassin yllä roikkuva vihreä viirinauha muistuttaa perheen esikoisen edellisviikonlopun nelivuotiskekkereistä.

Nyt takapihan terassin huomiopisteenä on pieni Selma. Isosisko Ebba viettää aamupäivää kerhossa, joten yhdeksän kuukautta vanhalla Selmalla on tilaa harjoitella ensiaskeleiden ottamista.

Marietta Pöntinen avittaa tyttärensä liikkeelle. Selma etenee epäröimättä suoraan vieraan syliin.

Doula Johanna Sarlio-Nieminen uskookin, että jotkut lapset saattavat tunnistaa hänen äänensä. Sarlio-Nieminen sai kuulla Selmasta heti, kun raskaustesti oli näyttänyt plussaa.

Johanna Sarlio-Nieminen
Doula ja kätilö Johanna Sarlio-Nieminen.Ronnie Holmberg / Yle

Insinööristä kotiäitiin – tärkeintä on läsnäolo

Doula on kreikkaa ja tarkoittaa palvelijatarta. Englanninkielinen kätilöä tarkoittava midwife puolestaan juontuu sanoista with wife – vaimon kanssa.

Menneinä vuosikymmeninä doulia ei synnytyssairaaloissa tunnettu, puhuttiin tukihenkilöistä. Usein synnytyksen tukihenkilö oli tuleva isä ja eikä synnytyssaliin ollut asiaa ilman neuvolan valmennusta.

Johanna Sarlio-Nieminen ehti työskennellä kätilönä Tammisaaren ja Kätilöopiston sairaaloissa vuosia.

– Viihdyn sairaalassa, se on kotini. Ongelma on juuri se, ettei se ole synnyttäjän koti vaan kätilöiden, joten meidän on helppo olla siellä.

Sarlio-Nieminen halusi kuitenkin tehdä työtään pelkkää synnytyssalia kokonaisvaltaisemmin ja ryhtyi yksityisyrittäjäksi. Hän kuvailee doulana työskentelyä kanssakulkijaksi. Lisäksi hän työskentelee kätilönä kotisynnytyksissä.

Doula on vanhempien tukena ja turvana sekä raskaudessa että synnytyksessä. Doulan tausta voi olla mitä vain insinööristä kotiäitiin, mutta doulana toimii myös kätilöitä tai alaa opiskelevia.

– Meidän doulana toimivien tehtävänä on tuottaa pehmeys siihen ympärille ja tärkein apuvälineemme on läsnäolo, Sarlio-Nieminen sanoo

.

Marietta Pöntinen
Marietta Pöntinen halusi ammattilaisen henkilökohtaista tukea jo raskauden alusta asti.Ronnie Holmberg / Yle

"Kun on oma tiimi, ei ympäristöllä ole merkitystä"

Kahden lapsen äiti Marietta Pöntinen tunnustaa, että hän mieluiten kävisi aina samalla tutulla hammaslääkärillä, jos mahdollista.

Kun hän neljä vuotta sitten alkoi odottaa esikoistaan, hän mietti kuinka turvallisuuden tunne olisi mahdollinen myös raskaudessa ja synnytyksessä. Pöntinen päätti etsiä tuekseen doulan.

– Totta kai se jännitti, että löytääkö sellaisen sopivan ylipäätään. Mutta sitten vaan tiesin, kun tapasin Johannan, että meillä synkkaa hyvin ja tämä on tosi toimiva juttu.

Synnytystä edeltävissä tapaamisissa Pöntinen sai rauhassa käydä läpi mieltään askarruttavia kysymyksiä.

Lopulta edes viime tingassa vaihtunut synnytyssairaala ei saanut Pöntistä hermostumaan.

– Kun oli tämä meidän oma tiimi, niin minulla ei ollut sille ympäristölle mitään merkitystä. Tiesin, että tällä porukalla me mennään ja voidaan olla missä tahansa.

Doulan elämä on palapeliä ja päivystämistä

Pääkaupunkiseudun synnytyssairaaloissa on huomattu, että äideillä on oman tukihenkilönsä lisäksi entistä useammin mukana myös doula.

Buumista ei vielä voi puhua, mutta esimerkiksi 4 000 synnytystä vuodessa hoitavassa Jorvin sairaalassa Espoossa asia on pantu merkille.

– Muutamassa synnytyksessä kuukaudessa on mukana doula, kertoo osastonhoitaja Tiina Pulli.

Synnytyssairaaloista vakuutetaan, että ilmiö on positiivinen. Kun synnyttäjä on rauhallisin mielin, se parantaa kaikkien synnytyssalissa olevien yhteistyötä, vakuuttaa doula Johanna Sarlio-Nieminen.

– Kun olen doula, niin olen doula. Selkeä ero on siinä, että kätilö on vastuussa, että äidillä ja vauvalla on kaikki hyvin. Ja se tuottaa erilaisen lastin hartioille.

Järjestöistä vapaaehtoisen tukihenkilön voi saada jopa korvauksetta, muutoin synnytykseen saapuva doula kustantaa noin tuhat euroa.

Tapaamisten lisäksi doula on neljä viikkoa hälytysvalmiudessa synnytystä varten.

Johanna Sarlio-Niemiselle se on merkinnyt kahdeksan kuukauden päivystämistä putkeen, sillä yksityisyrittäjä ei elä yhdellä synnytyksellä kuukaudessa.

Toistaiseksi palapeli on toiminut eivätkä pienokaiset ole saapuneet maailmaan samanaikaisesti.

– Mä luulen, että tämä läsnäolo jälleen kerran toimii, että synnyttäjät aistivat, että milloin olen saatavilla, Johanna Sarlio-Nieminen nauraa.

Lue seuraavaksi