Hyppää sisältöön

Erektio-ongelma voi olla varhainen merkki sydäntaudista – miehen iällä ei ole merkitystä

Urologi Jori Pesonen kertoo, että erektiohäiriö voi olla piilevän sepelvaltimotaudin esioire, ja se pitää ottaa vakavasti.

Erektio-ongelmaa ei kannata piilotella, vaan kysyä neuvoa lääkäriltä. Kuva: Maurizio Brambatti / EPA

Erektio-ongelmat voivat olla vihje sydän- ja verisuonisairauksista tai muista terveysongelmista, sanoo Päijät-Hämeen keskussairaallan urologian poliklinikan urologi Jori Pesonen.

– On osoitettu että erektiohäirö voi olla piilevän sepelvaltimiotaudin ensioire, joka kannattaa ottaa vakavasti, Pesonen sanoo.

Pesonen kannustaa kuitenkin aina ottamaan yhteyttä sydänspesialistiin, jos epäilee sydänsairautta.

– Tietenkään urologi ei ole se parhaiten sydänvaivoihin perehtynyt lääkäri, mutta tämä erektiohäiriö voi olla tietty johtolanka, Pesonen sanoo.

Erektiohäiriön lisäksi on syytä löytää muitakin oireita ennen kuin sydäntauti on varmaa.

Mari Blek-Vehkaluoto

Nuorillakin verisuonisairauksia

Terveystalon urologi Timo Laurila sanoo, että hänen vastaanotolleen tulee päivittäin ihmisiä, joilla hän epäilee olevan sydän- ja vesisuoniongelmia. Hän kehottaa potilaita ottamaan yhteyttä sydänlääkäriin.

– Erektio-ongelma voi olla merkki valtimon kovettumasta alaraajoissa. Valtimon kovettumista edistää tupakointi, mutta myös tupakoimattomilla sitä ilmenee. Perintötekijöillä on merkitystä, Laurila sanoo.

Iällä ei ole merkitystä verisuonisairauksien kehittymiseen, sillä tupakointi aiheuttaa ongelmia nuorillekin.

Vastaanotolleni tuli 30-vuotias erektiongelmainen mies, joka poltti kaksi askillista tupakkaa päivässä. Kun kerroin verisuonitaudeista, hän ymmärsi asian vakavuuden.

Timo Laurila

– Vastaanotolleni tuli 30-vuotias erektiongelmainen mies, joka poltti kaksi askillista tupakkaa päivässä. Kun kerroin verisuonitaudeista, hän ymmärsi asian vakavuuden, urologi sanoo.

Laurilan mukaan urologit usein ohjeistavat erektiovaivoista kärsiviä, että erektio on ensimmäinen oire ja verisuonioireita tulee lisää. Siksi terveyttä pitää miettiä kokonaisvaltaisesti.

– Usein potilaat ottavat asian tosissaan ja kiinnittävät terveyteensä enemmän huomiota, Laurila sanoo.

Mikäli miehellä on erektiohäiriön lisäksi sydäntautiin viittavia oireita, kuten kohonnut verenpaine tai korkea kolesteroli tai hän tupakoi, on pyydettävä selvitystä sydäntaudista, kommentoi Sydänliiton kehittämispäällikkö Mari Blek-Vehkaluoto.

– Erektiohäiriön lisäksi on syytä löytää muitakin oireita, ennen kuin sydäntauti on varmaa. Miesten on tehtävä sydäntautiselvitys viimeistään 40-vuotiaana, kannustaa Mari Blek-Vehkaluoto.

Uskaltaudu urologille

– Kyllähän meidän asiakaskunta koko ajan lisääntyy, mutta ehkä siinä on tietynlaiset häveliäisyysasiat, jotka voivat olla juurtuneet vielä. Ehkä sekä tähän seksuaalipuoleen että myöskin virtsaamisoireisiin liittyen saattaa olla, että asioita hävetään, eikä niistä uskalleta lähteä puhumaan, pohtii Pesonen.

– Vaivoista ei kannata kärsiä. On hyviä hoitoja ja useimmille löytyy virtsaamisvaivoihin sopiva hoito.

Seksuaalipuoleen että myöskin virtsaamisoireisiin liittyen saattaa olla, että asioita hävetään, eikä niistä uskalleta lähteä puhumaan.

Jori Pesonen

Suomalaiset miehet eivät ole tottuneet käymään säännöllisesti urologilla. Urologi Jori Pesonen kehottaa, että miehet eivät välttelisi urologilla käyntiä, jos on edes vähäisiä oireita genitaalialueella.

– Perusterveydenhuollossa on hyvät eväät diagnosoida tavallisia virtsaamisoireita ja muita häriitseviä oireita. Jos miehille ilmaantuu hankalia vaivoja, ei niistä kannata kotona yksikseen kärsiä, vaan sitä varten on apua saatavilla. Eli rohkaisen hakeutumaan vähintäänkin terveyskeskuslääkärin vastaanotolle, sanoo Pesonen.

Seksuaalitoiminnan häiriöt hoidetaan yksityisesti

Jori Pesonen arvelee, että suurin osa seksuaalitoiminnan häiriöistä kärsivistä potilaista hakeutuu yksityislääkärille.

– Yksi asia, mitä urologit hoitavat on seksuaalitoiminnan häiriöt, jotka kyllä enemmän ohjautuvat yksityissektorille, koska se ei ole varsinaista sairaudenhoitoa. Mutta yritetään tietysti aina tilanteen mukaan auttaa, jos asia käy ilmi. Eli ilman muuta toiminnallisten vaivojen hoito on myös tärkeässä roolissa, kun potilas tulee sairaalan poliklinikalle.

Pesosen mukaan urologiset potilaat ovat lisääntymässä suomalaisen terveydenhuollon piirissa.

–  Osittain suurin yksittäinen ryhmä on psa-seuranta, joka poikii tutkimuksia myös oireettomille miehille. Sairaalan poliklinikalle hakeudutaan myös hankalien virtsaamisvaivojen vuoksi.

Seksuaalitoiminnan häiriöt ohjautuvat yksityissektorille, koska se ei ole varsinaista sairaudenhoitoa.

Jori Pesonen

PSA on eturauhasen tuottama proteiini, jonka määrä veressä saadaan selville verikokeella. Testin ansiosta eturauhassyöpä pystytään toteamaan jo oireettomassa vaiheessa, ennen kuin se leviää.

Usein ajatellaan, että urologin potilaat ovat nimenomaan iäkkäitä miehiä.

– Kyllä urologin potilaiden keski-ikä on aika korkea. Tämä on vanhustenhoitoa isossa mittakaavassa. Vaikka päivittäin meillä käy nuoriakin miehiä.Keskiverto mies joka tähän tulee on hankalammista virtsaamisongelmista kärsivä mies tai sitten eturauhassyöpä joka on juuri hoidettu tai juuri daignosoitu.