1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaa (musiikkikappale)

Mummonmössöä vai gourmetruokaa? Millaisia kokemuksia sinulla on vanhusten ruoasta?

Liian suolaista tai täysin mautonta mössöä – vanhusten ruokaa on parjattu kautta aikain. Onko tilanne todella niin huono? Mikä on sinun kokemuksesi ikäihmisten aterioista?

Seniori Aterian kaalikääryle tarjotaan perunamuusin ja kastikkeen kera. Yle testaa viikon ajan vanhusten kotiruokapalvelua. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Vanhuksen ruoka kulkee nykyään näppärästi kaasupakkauksessa toiselta puolelta Suomea.

– Se on edullisempi tapa kuin kuskata lämmintä ruokaa. On toinen juttu, kuinka moni vanhus on kykenevä lämmittämään ruuan itse. Lämmittääkö kotipalvelu ruuan? Siinä on riski, että vanha ihminen ajattelee, että hänen kuuluu syödä tätä kylmänä, sanoo ravitsemuksen professori Raija Tahvonen Luonnonvarakeskuksesta.

Yli 80-vuotiaista noin 60 prosenttia on aliravitsemuksen riskissä. Aliravitsemus vaikuttaa nopeasti esimerkiksi toimintakykyyn. Tahvonen pitää tärkeänä, että ruoka syötäisiin seurassa ja se olisi myös esteettisesti kaunista.

– Maku ja ulkonäkö ovat todella tärkeitä ruokahalun suhteen. Jos on huono ruokahalu ja saa eteensä ruskeanharmaata mössöä, niin ei se sitä ainakaan paranna, sanoo Tahvonen.

Vanhusten ruuista liikkuu monia huhuja, mutta millaisiin aterioihin sinä olet törmännyt? Ovatko hoivakodin ateriat täyttäviä? Missä tarjoillaan parhaat vanhusten ruuat? Miten vanhuksia voitaisiin innostaa ruokailemaan monipuolisesti?

Jaa kokemuksesi! Voit jättää kommentin alle tai käyttää sosiaalisessa mediassa tunnistetta #ylemummonmurkina.