Uusi kunnanjohtaja uskoo Pöytyän mahdollisuuksiin ja tulevaisuuteen

Pöytyän uusi kunnanjohtaja Anu Helin on kiertänyt Suomea ristiin rastiin kaksitoista vuotta. Tampereelta kotoisin oleva Helin on työskennellyt aiemmin Askolassa ja Kuusamossa.

Pöytyä
Kari Jokela ja Anu Helin
Pöytyän nykyinen kunnanjohtaja Kari Jokela ja tuleva kunnanjohtaja Anu Helin.Yrjö Hjelt / Yle

Tampereelta kotoisin oleva Anu Helin on tyytyväinen siihen, että hänet valittiin maanantaina Pöytyän uudeksi kunnanjohtajaksi yksimielisesti.

– Se on todella tärkeä tuki sille työlle mitä pääsen aloittamaan, sanoo Anu Helin.

Hallintotieteiden maisteri Anu Helin uskoo, että reilun kahdeksantuhannen asukkaan Pöytyä Varsinais-Suomen ja Satakunnan rajalla ei ole auringonlaskun kunta.

– Pöytyällä on valtavasti mahdollisuuksia. Näen erittäin ihanteellisena sen, että tämä on maaseutumainen, vireä ja yhteisöllisyyttä korostava kunta.

Pöytyän sijainti on hyvä

Viime vuodet kuntakenttä on ollut kovassa murroksessa. Kuntaliitoksia on tehty vapaaehtoisesti ja pakolla. Pöytyän kunnan strategiassa lähdetään siitä, että kunta pysyy itsenäisenä jatkossakin.

Myös Anu Helin näkee Pöytyän jatkon itsenäisenä kuntana olevan mahdollista. Helin ei suostu edes spekuloimaan sillä, onko hän Pöytyän viimeinen kunnanjohtaja.

Jos palveluverkkoja joudutaan supistamaan, niin silloin pitää lisätä laatua.

Anu Helin

– Pöytyän sijainti vain kivenheiton päässä Turusta mahdollistaa kunnan elinvoimaan liittyviä asioita, mitkä ovat kuntamurrostilanteessa tärkeitä.

Pöytyälllä niin kuin monissa muissakin pienissä kunnissa on lakkautettu kyläkouluja, ja palveluja supistettu ja keskitetty kuntakeskukseen. Anu Helinin mielestä on tärkeää, että päättäjät osaavat "myydä" supistukset kuntalaisille oikein.

– Jos palveluverkkoja joudutaan supistamaan, niin silloin pitää lisätä laatua, Anu Helin sanoo.

Eläkkeeltä ei kuntaa johdeta

Pöytyän nykyinen kunnanjohtaja Kari Jokela jää eläkkeelle ensi vuoden alussa. Anu Helin ottaa kapulan vastaan todennäköisesti tammikuussa. Jokela sanoo, että aikoo jättää uudelle kunnanjohtajalle täyden työrauhan.

En rupea eläkkeeltä kyllä enää kuntaa johtamaan.

Kari Jokela

– Olen sanonut hänelle, että vastailen kysymyksiin jos hän haluaa ottaa yhteyttä, mutta en rupea eläkkeeltä kyllä enää kuntaa johtamaan.

Ennen Pöytyälle muuttoa Anu Helin ehti työskennellä Askolassa hallintojohtajana ja Kuusamossa hallinto- ja talousjohtajana.

– Kahdentoista vuoden maakuntakierros eri puolilla Suomea on nyt takana ja erittäin hyvillä mielin asetun Pöytyälle.