1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hirvenliha liikkuu hyvin kaupan tiskille – lakiuudistus närästi vain hetken

Eviran ylitarkastaja: Metsästäjät olivat aluksi pahoillaan siitä, että lihaa ei voinut enää tarkastaa lahtivajoissa, vaan pelkästään riistankäsittelylaitoksissa.

Eläinlääkäri Sauli Laaksonen tarkastaa kuusamolaista hirvenlihaa (arkistokuva). Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Hirvenmetsästäjät ovat hyväksyneet ilman suurta meteliä kolme vuotta sitten voimaan astuneen lihankäsittelyä ja sen myyntiä koskeneen lakiuudistuksen.

– Metsästäjät olivat aluksi pahoillaan siitä, että lihaa ei voinut enää tarkastaa lahtivajoissa, vaan pelkästään riistankäsittelylaitoksissa. He arvelivat, että lakiuudistus vähentää mahdollisuuksia esimerkiksi oman makkaran tekoon.

Myyntiin hirvenlihaa menee suoraan liitereiltä hyvin vähän. Kyllä suurimman osan lihasta syövät edelleen metsästäjät itse.

Anne Fagerlund, Evira

– Nyt käytännöt näyttäisivät tasaantuneen eikä valituksia ole juurikaan kuulunut, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Anne Fagerlund.

Viimeisen kolmen vuoden ajan luonnonvaraisen riistan lihantarkastus on voitu tehdä joko hyväksytyssä riistankäsittelylaitoksessa, riistankäsittelylaitokseksi hyväksytyssä kotieläinten teurastamossa, pienteurastamossa tai luonnonvaraisen riistan teurastamiseen hyväksytyssä poroteurastamossa.

Lihoja ei enää tarkisteta perinteisillä hirviliitereillä, elleivät ne ole hankkineet erityislupia.

– Myyntiin hirvenlihaa menee suoraan liitereiltä hyvin vähän. Kyllä suurimman osan lihasta syövät edelleen metsästäjät itse, Fagerlund sanoo.

Lihan puhtaus parantunut

Rantsilalaisen elintarvikkeiden jalostuslaitoksen Kylmäsen hirvenlihan ostoista vastaava Ismo Autio kehuu uudistusta. Aution mukaan uudistus ei ole esimerkiksi vaikeuttanut hirvenlihan hankintaa laitokselle.

– Hirvenlihan laatu on sen sijaan parantunut, kun hirvenliha tarkastetaan nykyisin vain riistankäsittelylaitoksissa. Lihan hygieniakin on paremmalla tolalla nyt, kun ruho lopputarkastetaan ja käsitellään meillä, Autio sanoo.

Kylmäselle tulee vuosittain kymmeniä tuhansia kiloja hirvelihaa vuosittain.

– Hirvet tulevat meille kokonaisina, karvoineen. Se erityisesti parantaa hygieniaa, Autio sanoo.

Eviran ylitarkastaja Anne Fagerlund muistuttaa, että tänä syksynä esimerkiksi elintarvikekaupoilla on mahdollisuus ostaa kokonaisia hirvenruhoja käsittelyyn – ja karvoineen, jos vain tilat löytyvät.