Kerrostalon kokoisia osia aletaan kuljettaa Suomen kautta Kazakstaniin – "Vastaavaa ei ole ennen tehty"

HaminaKotkan satama solmi tiistaina ison sopimuksen öljyteollisuuskaluston toimittamisesta Haminan kautta Kazakstaniin. Sopimuksen odotetaan poikivan lisää suuria kuljetuksia satamaan.

Kotimaa
Laiva satamassa.
Yle Kymenlaakso

Haminan satamaan tulee vuodesta 2018 lähtien lähes jatkuvalla syötöllä kolmekerroksisen kerrostalon kokoisia moduuleja. Määränpäässään Kazakstanissa niistä rakennetaan öljyteollisuuden tarvitsemaa kalustoa.

Satamassa tiedetään, että kuljetusprojektia ja sen onnistumista seurataan tarkasti Suomessa ja maailmalla. Toiveissa on, että Kymenlaakson satamiin saataisiin vastaavaa jatkossakin.

– Nyt on iso näytön paikka. Tässä mittaluokassa ei vastaavaa ole Suomessa aiemmin tehty. Onnistuminen vaatii lujasti töitä, sanoo toimitusjohtaja Kimmo Naski HaminaKotka Satama Oy:stä.

Haminaan tuotavat järkäleet varastoidaan satamassa ja siirretään seuraaviin laivoihin. Ne puolestaan suuntaavat Venäjän jokia pitkin Keski-Aasian ja Itä-Euroopan rajamaille Kazakstaniin.

Suomessa miljoonat, Kazakstanissa miljardit

Suurten valtamerilaivojen ja jättimäisten moduulien lisäksi projektin rahallinen arvo on myös hurja. Belgialainen, alallaan maailman johtava raskaiden nostojen ja kuljetusten yhteisökumppani Sarens Group N.V., satsaa Haminaan noin 20 miljoonaa euroa. Koko Kazakstanin projektiinsa belgialaisfirmalta uppoaa peräti 36 miljardia USA:n dollaria.

Myös HaminaKotka Satama Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Lepistö korostaa belgialaisyrityksen kanssa tehdyn sopimuksen ja alkavan projektin merkitystä tulevaisuudelle.

– Onhan tämä Suomen mittakaavassa ihan ainutlaatuinen. Satamaan joudutaan rakentamaan paljon lisää, jotta sovittu varastointi ja kuljetukset saadaan toimimaan. Kysymys on myös superluokan mahdollisuudesta, hehkuttaa Lepistö.

Kuljetusprojekti työllistää satamaosakeyhtiön arvion mukaan noin 50 ihmistä. Lisäksi belgialainen Sarens tuo projektiin noin 150 omaa työntekijäänsä.

_Korjaus: Otsikkoa muutettu klo 8.45. Kyse ei ole kerrostalojen osista vaan kerrostalon kokoisesta öljyteollisuuskalustosta. _