Bussien joukkopalosta luvassa "huomattava vinkkipalkkio" – Poliisi: Poikkeuksellista

Vantaan Hakkilassa tuhoutui kesäkuussa toistakymmentä linja-autoa. Poliisi uskoo, että tapaus selviää vielä.

tulipalot
Tulipalon tuhoja Pohjolan Matkan bussivarikolla
Tulipalo aiheutti tuhoa bussivarikolla Vantaan Hakkilassa kesäkuussa.Yle

Vantaan Hakkilan kesäkuisen bussivarikkopalon ratkaisevasta vihjeestä maksetaan huomattava vinkkipalkkio, tiedottaa keskusrikospoliisi eli KRP. KRP ei kuitenkaan kommentoi vinkkipalkkion suuruutta eikä edes sitä, mikä taho sen on luvannut.

– On sovittu, että siihen ei oteta kantaa, sanoo rikoskomisario Kimmo Huhta-aho ja toteaa, että KRP vain välittää viestin.

Miten poikkeuksellista on, että joku lupaa Suomessa "huomattavan" vinkkipalkkion?

– Ei tavatonta, mutta kyllä se jossain määrin poikkeuksellista on, Huhta-aho vastaa.

– Suomessa pystytään kuitenkin edelleen selvittämään nämä isommat ja merkittävämmät tapahtumat aika hyvällä prosentilla. On se harvinaisempaa, että tällaiseen menettelyyn mennään.

Palon rajuus yllätti myös tekijät?

Hakkilassa Pohjolan Matkan bussivarikolla tahallaan sytytetyssä tulipalossa tuhoutui kokonaan tai osittain toistakymmentä linja-autoa.

Varikon yhteydessä sijaitsevassa rakennuksessa lepäsi tapahtumahetkellä useita kuljettajia. Palo oli omiaan aiheuttamaan rakennuksessa yöpyneille hengen- ja terveyden vaaraa, keskusrikospoliisi toteaa.

Eläinaktivistiryhmä ilmoitti kesäkuussa olevansa bussipalojen takana. Ryhmä kertoi asiasta Takku.net -nettisivuilla julkaisemassaan kirjoituksessa. Viesti viittasi radikaaliin Eläinten vapautusrintamaan eli EVR:aan, joka on tunnettu iskuistaan.

KRP:n Huhta-aho arvioi, että tapahtuman rajuus ja sen lopullinen luonne yllättivät myös tekijät.

– Että tässä on sittenkin ollut ihmishenkiä vaarassa. Takku.netin ilmoitus ja tapahtuma muutenkin antavat ymmärtää, että kysymys on ollut pelkästään materiasta, on haettu materiaalisia vahinkoja.

Hän uskoo, että tapaus selviää ennemmin tai myöhemmin.

– Asioilla on tapana järjestyä. Niin tälläkin jutulla.

– Raskain, suurimman tekemisen vaihe on takana. Tässä odotellaan osaltaan sitä, että saataisiin loputkin havainnot yleisöltä, niiltäkin, jotka kenties vielä miettivät, antavatko niitä tutkinnan käyttöön, Huhta-aho kuvailee sitä, missä vaiheessa tapauksen tutkinta nyt on.

Yle ei tavoittanut Pohjolan Matkaa kommentoimaan asiaa. Yhtiö on aiemmin arvioinut, että palosta koitui yli miljoonan euron vahingot.