Vastarintaliikkeen ex-johtaja: Uusnatsismi ei Suomesta lopu, vaikka se kiellettäisiin

Suomen vastarintaliikkeen ensimmäinen johtaja, liikkeen jättänyt Esa Holappa uskoo, että uusnatsit voivat käyttää tulevaisuudessakin väkivaltaa. Hän toivoo, että Suomessa keskusteltaisiin rohkeasti ääriliikkeistä ja rasismista.

Kotimaa
Entinen natsipomo Esa Henrik Holappa
Esa Holappa.Jessikka Aro / Yle

Uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen (SVL) vuonna 2008 perustanut Esa Holappa oli järkyttynyt, kun hän kuuli Helsingin asema-aukiolla tapahtuneesta pahoinpitelystä. SVL:n jäsen potkaisi mielenilmauksen ohi kulkenutta miestä, joka löi päänsä ja kuoli myöhemmin sairaalassa.

Tapaus ei kuitenkaan yllättänyt, koska Holapan mukaan kynnys käyttää väkivaltaa on Vastarintaliikkeessä madaltunut.

– Tällaista toimintaa saattaa olla jatkossakin, hän uskoo.

– Kun väkivaltatapauksista on jaettu tuomioita jäsenille, ei niillä ole kauheasti ollut vaikutusta. Järjestön toiminta on tullut kaikkiaan rutiininomaisemmaksi, Holappa kuvaa.

Henrik Holapan nimellä vuosia SVL:ää johtanut Esa Holappa uskoo, että Vastarintaliike voi olla vaara yksittäisille ihmisille, mutta ei yhteiskuntajärjestykselle.

– Ehkä tässä jäsen on halunnut puolustaa "järjestön kunniaa" ja turvautunut väkivaltaan.

Yleensä Vastarintaliikkeen suhtautuminen uhriin on vähättelevää ja tekijöitä pidetään Holapan mukaan marttyyreina, jopa "sotavankeina".

"Tarvitaan rohkeaa puhetta rasismista"

Vastarintaliikkeen ja uusnatsismin vuonna 2014 jättänyt Esa Holappa ei usko, että SVL:n toiminta loppuisi, vaikka se kiellettäisiin lailla.

– Toiminta saattaisi jatkua muussa muodossa, ehkä eri nimellä, hän arvelee.

Lääkkeeksi Holappa ehdottaa suoraa ja rohkeaa puhetta: avointa keskustelua rasismista, ääriliikkeistä ja rotuvihan vaaroista.

Suomen vastarintaliikettä on johdettu pitkään Ruotsista käsin, jossa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johto toimii, eikä Holappa usko asian muuttuneen.

– Eivät käskyt Ruotsista tule, mutta esimerkiksi katuaktivismi tässä muodossa, että jalkaudutaan keskelle kaupunkia lippujen kanssa, tämä toimintamalli tulee Ruotsista.

Holapan mukaan ruotsalaiset kunnioittavat Suomen vastarintaliikettä ja Suomen ja Ruotsin uusnatsit oppivat puolin ja toisin toimintatavoistaan.

Hän seuraa SVL:n nykyisiä edesottamuksia katuvana.

– Kun kuulen tämmöistä uutisista, kyllä se pysäyttää nykyistä elämää. Katumus on päällimmäisenä.

Esa Holapan nauhoitettu haastattelu kuullaan illan A-studiossa TV1:ssä klo 21. Vieraana on myös pääministeri Juha Sipilä.