Yhdysvallat: Syyrian tulitaukoa ei ole kuopattu

Useiden muiden valtioiden edustajat eivät näe tilannetta yhtä toiveikkaana. Syyrian hallitusta tukeva Venäjä vakuutti kuitenkin ponnistelevansa tulitauon puolesta.

Ulkomaat
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry YK:n pakolaiskokouksessa 19.9.2016.Jason Szenes / EPA

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan toiveet Syyrian tulitauon puolesta eivät ole täysin hiipuneet.

– Tulitaukoa ei ole kuopattu, Kerry vakuutti tiistaina New Yorkissa. Kerry tapasi Venäjän ja muiden ulkovaltojen edustajia kokouksessa, jonka tarkoitus oli tunnustella Syyriassa eilen romuttuneen tulitauon saamista uudelleen voimaan.

Useat muut kokousedustajat eivät suhtautuneet tulitauon kohtaloon yhtä valoisasti kuin Kerry. He epäilivät mahdollisuutta saattaa tulitauko uudelleen voimaan.

Osallistujat kuvasivat kokousta uutistoimistojen mukaan erittäin jännitteiseksi ja synkäksi.

Venäjä: Tulitauon puolesta ponnisteltava

YK:n Syyrian-erityislähettiläs Staffan de Mistura vahvisti, että toivoa tulitauon palauttamisesta oli, joskin hanke oli vaakalaudalla. Myös Syyrian hallitusta tukeva Venäjä vakuutti haluaan ponnistella tulitauon puolesta.

Kerryn mukaan neuvottelut tulitauon jatkosta jatkuisivat myöhemmin tällä viikolla.

Tapaamiseen osallistui Kerryn lisäksi parinkymmenen valtion edustajia, muun muassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, Britannian ulkoministeri Boris Johnson ja Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault.

Syyrian armeija ilmoitti eilen, että Venäjän ja Yhdysvaltain neuvottelema ja viikon voimassa ollut tulitauko oli ohi. Armeija aloitti ilmaiskut kapinallisten asemiin eilen illalla.

YK keskeytti avustuskuljetukset Syyriaan sen jälkeen kun sen avustusrekkoja vastaan oli isketty Aleppon lähellä myöhään maanantai-iltana. Iskussa sai surmansa ainakin 20 siviiliä, heidän joukossaan avustustyöntekijöitä.

Venäjä ja Syyrian armeija kiistivät olevansa iskun takana.

Lähteet: Reuters, AP