Hyppää sisältöön

Uusi neuloskeksintö suojaa viilloilta – turvaa jääkiekkoilijoille ja viranomaisille

Jääkiekkoiluvammoista huolestunut yrittäjä Toni Nieminen on kehittänyt ohuen viillonkestävän materiaalin. Neulos soveltuu alusasuihin suojaamaan pelaajaa luistimen terältä. Materiaalille voisi olla käyttöä myös viranomaispuolella, kuten poliisissa tai puolustusvoimissa.

Toni Nieminen on tyytyväinen tuotekehitykseen Orneuleella.

Neuloksen kehittelyä on tukenut  ELY ja materiaali sai juuri tavaramerkin EU-alueelle. Cutlon-neulosta valmistetaan jo Orneuleessa Orivedellä. Tehtaalla työskentelee 35 henkilöä ja yrityksellä on 40 vuoden historia neuletuotannosta.

Oli itse kehiteltävä ohuempi ja joustavampi versio.

Toni Nieminen

Jääkiekkoa harrastava Toni Nieminen sai kipinän materiaalin kehittämiseen juuri jääkiekosta. Nieminen oli nähnyt, miten rumaa jälkeä terävä luistin tekee.

Ideaa jalostanut Nieminen havaitsi pian, että mistään päin maailmaa ei löytynyt hänen miettimäänsä materiaalia.

– Löytyi kyllä liian paksuja tai venymättömiä, joten oli itse kehiteltävä ohuempi ja joustavampi versio viillonkestävästä materiaalista.

Kahdeksas kokeilu onnistui

Puolitoista vuotta sitten Toni Nieminen asteli Orneuleen tekstiilitehtaalle mukanaan viiltovarma idea. Salassapitosopimus allekirjoitettiin ja tehtaalla ryhdyttiin jalostamaan ideaa useilla neulostekniikoilla ja –kuvioilla sekä lankayhdistelmillä. Tarvittiin kahdeksan koeneulosta, ennen kuin suunnittelija Nieminen oli tyytyväinen.

Neulos ei kestä kirvestä.

Toni Nieminen

– Kaiken vuosien suunnittelutyön jälkeen kun näki, että neulos tulee koneesta ulos, niin kyllähän se tuntui erittäin mahtavalta, kuvailee keksijä Nieminen.

Niemisen kehittämä neulos on mukavampi käyttää kuin maailmalta löytyneet vahvat ja paksut materiaalit.

– Tässä on erittän hyvä viillonkestävyys, hankauskestävyys ja repäisylujuus. Tämä on hyvin kestävää."

Luoti- ja panssariliiveihin Cutlonia ei kannata verrata. Ne tehdään huomattavasti paksummista ja kankeammista materiaaleista. Nieminen kiteyttää, että vahvuudestaan huolimatta neulos ei kestä kirvestä.

Cutlon kestää hyvin puukon viillot. Kuva: Riika Raitio / Yle

Käyttökohteita löytyy runsaasti

Orneuleen myyntipäällikkö Timo Uotila tunnustaa miettineensä tuotekehityksen alussa, että mitähän tästä tulee. Epäily vaihtui pian innostukseen.

– Tätä on ehditty jonkin verran markkinoida ja kiinnostusta on piisannut. Mahdollisuuksia ja käyttökohteita on tullut ihan älyttömästi asiakkailtakin, muun muassa viranomaispuolelta. Esimerkiksi ambulanssi-ihmisillä on tarve viiltosuojamateriaalille, kun maailma on käynyt tällaiseksi. Varustus pitäisi saada turvallisemmaksi, kertoo Timo Uotila.

Se on luja ja tarkoitukseensa varsin hyvä.

Timo Uotila

Nieminen listaa, että materiaali sopii myös puolustusvoimille, poliisille, palokunnille ja vartijoille. Urheilupuolella jääkiekkoilijoille ja -palloilijoille sekä taitoluistelijoille ja laskettelijoille. Suojaa tarvitaan myös työvaatteissa.

– Teollisuudessa rakennusmiehet, peltimiehet, lasitusmiehet, kaikki missä voi olla viilto-onnettomuusriski, luettelee Nieminen.

Neuloksen valmistusmateriaalieja Nieminen ei suostu paljastamaan. Hän suostuu vain sanomaan, että neuloksessa käytetään muutamaa erilaista lankaa. Liikesalaisuuteen vetoaa myös Orneuleen Uotila.

– Sanotaan näin, että se on luja ja tarkoitukseensa varsin hyvä.

Toni Niemisen haaveet Cutlonin tulevaisuudesta ulottuvat jo pitkälle ja etenkin sydäntä lähellä olevalle urheilupuolelle.

– Suurin haave on, että neulos olisi NHL-kaukaloissa pelaajien varusteissa ja kun miettii omaa lasta, niin myös junioripuolelle. Että sielläkin olisi turvallisempaa, pohtii Nieminen.

Myyntipäällikkö Timo Uotila ja Toni Pitkänen seuraamassa neuloksen valmistumista Orneuleella. Kuva: Riika Raitio / Yle
.
.