1. yle.fi
  2. Uutiset

Sipilä tuomitsee kansanedustajien yhteydet ääriliikkeisiin

Pääministeri Juha Sipilän mukaan tällaisia kytköksiä ei tulisi kansanedustajilla olla.

politiikka
Juha Sipilä
Juha SipiläYle

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomen vastarintaliikkeen kieltäminen on todellinen vaihtoehto. Kansallissosialistinen järjestö nousi jälleen keskusteluun, kun sen mielenilmauksen yhteydessä pahoinpidelty mies kuoli.

– Kyllä tämä on kova herätys. Ja tietysti pääministerinä aina miettii, olemmeko tehneet tarpeeksi. Voitaisiinko tunnukset kieltää, voitaisiinko kokonaan kieltää, Sipilä pohti A-studion haastattelussa.

Sipilä otti jyrkän linjan myös kansanedustajien mahdollisiin äärijärjestökytköksiin.

– En tunne eri kansanedustajien yhteyksiä, mutta minusta kansanedustajilla ei saisi olla yhteyksiä äärijärjestöihin.

Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin illalla, että Suomen äärioikeistoon lukeutuvista liikkeistä ainakin viidellä ryhmittymällä on suoria tai epäsuoria kytköksiä hallituspuolue perussuomalaisiin.

Sipilän mukaan hallituksen linja asiassa on "päivänselvä", eikä sen suhteen ole eroavia näkemyksiä.

– Olemme tuominneet ääriliikkeiden väkivaltateot alusta pitäen, ja on selvä asia, että näin teemme jatkossakin, Sipilä sanoo.

Kritiikkiä Otanmäen ja Asema-aukion tapahtumien niputtamisesta

Pääministeriä on kritisoitu myös siitä, että hän nosti tapahtumat tuominneessa blogikirjoituksessaan esiin samassa yhteydessä niin Helsingin asema-aukion tapahtumat kuin Kajaanin Otanmäen surman. Otamäen taposta epäiltyinä on kaksi turvapaikanhakijaa.

Arvostelijat ovat kysyneet, miksi pääministeri rinnasti teon, josta epäiltynä on järjestelmällistä väkivaltaa kannattavan rasistisen järjestön jäsen, ja teon, jolla tällaisia kytköksiä ei tiettävästi ole.

Sipilän mukaan hänen aikomuksensa ei ollut rinnastaa tapahtumia toisiinsa, vaan hän nosti ne esiin niiden herättämän huomion vuoksi.

– Nämä molemmat tapaukset ovat herättäneet kansalaisissa huolta ja pelkoa, ja on ihmetelty, miksi tähän Otanmäen tapaukseen ei ole puututtu erikseen. En ajatellut mitenkään niputtavani näitä asioita – nämähän ovat hyvin erilaisia. Toinen, Otanmäellä tapahtunut, on raaka henkirikos, johon ei ilmeisesti liity mitään poliittista. Tämä [pahoinpitely] taas oli poliittisen ääriliikkeen vihateko, Sipilä perustelee.

"En ollut edes maassa"

Sipilää on ehditty kritisoimaan myös hitaasta reagoinnista. Pääministerin mukaan tähän on luonnollinen selitys, sillä hän ei ollut maassa viikonloppuna.

– Se johtuu siitä, että olin myöhään viime yönä vasta kotona ulkomaanmatkalta. Oli vaikea tulla kameroiden eteen, kun en ollut edes maassa, Sipilä toteaa.

Keskustelua herättäneen blogitekstinsä Sipilä kertoo kirjoittaneensa lentokentällä.

Pääministeri kritisoi myös hallitukseen kohdistettua arvostelun siitä, ettei se olisi tehnyt riittävän selkeää pesäeroa rasismiin.

– Se, että kyseenalaistetaan toisen ihmisen arvomaailma ja tahallaan ymmärretään väärin, niin se tekee alkujuuria sille vastakkainasettelulle. Minun mielestäni jokaisen meistä pitäisi katsoa peiliin, myös median, että tehdäänkö turhaan kärjistäen vastakkainasettelua. Kyllä se lähtee myöskin toisen ihmisen kunnioittamisesta, toisen ihmisen arvojen kunnioittamisesta, ja sen pitäisi näkyä myöskin poliitikkojen keskinäisessä keskustelussa, Sipilä toteaa.

– Ei ymmärretä tahallisesti väärin tai tehdä johdattelevia odotuksia, jotka antavat ymmärtää, että toinen olisi jotakin toista mieltä, hän jatkaa.

Lue seuraavaksi