1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lounas tai kahvit parkkiruudussa? "Odotamme jo ensi kesää!"

Menneenä kesänä parkkipaikan tilalle rakennettuja niin sanottuja parklet-terasseja oli Helsingissä kolme, mutta ensi vuonna niitä uskotaan olevan jo enemmän.

Kotimaan uutiset
20160913_parklet
Helsinkiläiset kivijalkayritykset ovat saaneet vuokrata käyttöönsä edustoillaan sijaitsevia parkkiruutuja. Ruudut tunnetaan nimellä "parklet".Ilkka Loikkanen / Yle

Lounas parkkiruudussa. Lasillinen sen päätteeksi.

Kuulostaa ehkä erikoiselta, mutta sellaistakin on Helsingissä kokeiltu viime kuukausien aikana.

Helsingin kaupunki ilmoitti toukokuussa, että kivijalkayritykset voivat nyt hakea oikeutta liiketilojensa edustoilla sijaitsevien pysäköintiruutujen käyttöön. Tällaisille parkkiruuduille on maailmalla nimikin: "parklet".

Vastaanotto oli innostunut, ja kesäkuuhun mennessä alustavia kyselyitä oli tullut kymmenkunta. Helsingin ja ilmeisesti koko maan ensimmäinen terassiksi muutettu parkkiruutu pantiin pystyyn heinäkuussa.

Moni on sanonut, että aikoo vasta ensi kesänä hakea lupaa ruudun käyttöön.

Elli Alho

Nyt on tilinteon aika: miten parkletien ensimmäinen kesä pääkaupungissa on sujunut?

– Positiivisissa tunnelmissa. Odotamme jo ensi kesää. Uskon, että silloin näitä on enemmänkin katukuvassa, vastaa suunnittelija Elli Alho Helsingin rakennusvirastosta.

Parkleteja on ollut kesän aikana yhteensä kolme. Se on vähän, mutta Helsingin kaupunki ei ole siihen pettynyt.

– Tämä kausi alkoi kesken kesän. Tiesimme, että niitä ei välttämättä tulisi kovin paljon. Kiinnostusta on kuitenkin ollut ja moni on sanonut, että aikoo vasta ensi kesänä hakea lupaa ruudun käyttöön, Alho selittää.

Onda: Parklet on tuonut taloon rahaa

Yksi parklet-ruudun jo tänä kesänä varanneista helsinkiläisyrityksistä on Hakaniemessä sijaitseva ravintola Onda. Ravintoloitsija ja yksi Ondan osakkaista Maya Talas kiittelee Helsingin kaupungin parklet-kokeilua ja toivoo, että se jatkuu myös ensi kesän jälkeen.

Pysäköintiruutuja aiotaan vuokrata yrityskäyttöön vielä ensi vuonnakin, huhti-lokakuuksi, kertoo rakennusviraston Alho. Toiminnan jatkoa pohditaan sen jälkeen.

20160913_parklet_ondo3
Hakaniemeläinen Onda aikoo pitää parklet-terassin käytössä lokakuun loppuun asti.Ilkka Loikkanen / Yle

Hakaniemessä Ondan asiakkaat ovat toivottaneet parklet-terassin tervetulleeksi, Talas toteaa.

Parklet on tuonut tänne erilaista kaupunkikuvaa. Pienelle paikalle se on antanut mahdollisuuden laajentaa.

Maya Talas

– Monet ovat tulleet sanomaan, että tuo on niin hyvä idea.

– Tämä on varmasti tuonut tänne sellaista erilaista kaupunkikuvaa. Pienemmälle paikalle se on antanut myös mahdollisuuden laajentaa.

Miten parklet on näkynyt asiakkaiden määrässä ja toisaalta yrittäjän kukkarossa?

– Meillä on oma 20-paikkainen terassi, ja tämä toi meille 20 paikkaa lisää. Kyllä se on tuonut meille paljon uusia asiakkaita. Varmasti se on tuonut taloon myös rahaa, Maya Talas sanoo.

A21: Markkinointia ja osa visuaalista ilmettä

Myös Kampissa sijaitsevan ravintola A21:n kokemukset parklet-terassin käytöstä ovat olleet myönteisiä, kertoo baarimestari, ravintoloitsija Timo Siitonen.

– On mennyt erittäin hyvin ajatellen tämän kesän keliä. Ihmiset näyttivät nauttivan parkletilla istumisesta.

Joku kommentoi, että taas on yksi autopaikka viety autoilijoilta.

Timo Siitonen

Muutama soraäänikin on mahtunut joukkoon. Siitosen mukaan niitä on ollut lähinnä sosiaalisessa mediassa.

– Joku kommentoi, että taas on yksi autopaikka viety autoilijoilta.

– Itse olen sitä mieltä, että on vain positiivista, että autopaikkoja vapautetaan ja niille saadaan enemmän yleishyödyllistä käyttöä.

Siitonen selittää tämänkesäisten parkletien vähäistä määrää sillä, että luvanhakuprosessi julkaistiin niin myöhään. Hän toivoo, että ensi vuonna kokeilijoita olisi enemmänkin.

– Meillä parklet-ruutu on toiminut markkinointina ja visuaalisena ilmeenä näyttämässä, että tässä on baari. Taloudellinen merkitys on ollut isompi kuin vain se, kuinka monta henkeä on istunut juomassa juomia.

Tämän vuoden parklet-ruudut saa sopimuksesta riippuen pitää auki lokakuun loppuun asti. Ravintola Ondassa näin pyritään myös tekemään.

– Se on käytössä viimeiseen asti, Maya Talas lupaa.

Yle Helsinki kertoo tällä viikolla laajalti pääkaupunkiseudun liikenteestä. Käsittelemme aihetta Radio Suomen Helsingin lähetyksissä sekä Uudenmaan uutisissa tv:ssä, radiossa ja netissä. Osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa tunnisteella #yksiautovähemmän.

Lue seuraavaksi