Kyytipalveluja välittävä Uber aikaistaisi liikenneuudistusta

Kuljetuspalveluja pääkaupunkiseudulla välittävä Uber toivoo sääntelyn kyydinjakamiseen tulevan myös Suomeen.

Kotimaa
Joel Järvinen
Joel JärvinenYle

Taksipalveluja välittävän Uber-yhtiön Suomen maajohtaja Joel Järvisen mukaan liikenneuudistus voi tarjota edullista ja luotettavaa liikkumista ja luoda uusia työpaikkoja. Hän pitää uudistuksen aikataulua kuitenkin liian verkkaisena.

– Suomella ei ole aikaa tuhlattavaksi. Uudistuksen olisi tultava voimaan paljon aikaisemmin kuin heinäkuussa 2018.

Uber oli etukäteen toivonut, että liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) ajama vapaus ajaa luvatta alle 10 000 euron vuositulolla, olisi tullut voimaan.

– Liikennekaaren alkuperäinen esitys huomioi myös pienimuotoisen toiminnan, kuten kyydinjakamisen, ja on valitettavaa, että tämä on jätetty ulos tästä kompromissista.

Järvinen katsoo kuitenkin luottavaisena alan tulevaisuuteen.

– Jatkamme työtä kaikkien osapuolien kanssa sen eteen, että tulevaisuuteen katsova, moderni ja selkeä sääntely kyydinjakamisen osalta saadaan myös Suomeen, sanoo Järvinen.

Hallituksen liikennepoliittisen linjauksen mukaan taksia ei saa jatkossakaan kuljettaa ilman ajoneuvo- tai kuljettajakohtaista lupaa. Taksiyrittäjien määrää uudistus ei rajaa.

Uber-yhtiö ei ole edellyttänyt kuljettajilta minkäänlaisia lupia. Huhtikuun alkupuolella langetettiin ensimmäiset tuomiot Uber-kuljettajien luvattomasta taksiliikenteestä. Helsingin poliisin tutkinnassa on lisäksi viitisenkymmentä tapausta laittomasta taksiliikentoiminnasta.

Lisäksi poliisi tutkii, yllyttääkö Uber-yhtiö kuljettajia rikokseen tarjoamalla älypuhelinsovelluksen, jonka avulla kuljettaja ja matkustaja löytävät toisensa.

Järvisen mukaan tuhannet ihmiset käyttävät Uber-sovelluspalvelua viikoittain. Palvelu toimii toistaiseksi vain pääkaupunkiseudulla.

Päivitetty 20.9. klo 20.15: Lisätty Järvisen kommentti pienimuotoisesta toiminnasta liikennekaaren alkuperäisessä esityksessä.