Vapaakaupan vastustajat saivat liikkeelle tuhansia Brysselissä – video

Vastustajien joukossa oli ympäristöväkeä ja ay-liikkeen edustajia. Mielenosoittajat yhdistävät sopimukset ilmastonmuutokseen ja isojen yritysten aseman parantamiseen.

Yle maailmalla: Bryssel
Vapaakauppaa vastustava mielenosoitus 20. syyskuuta Brysselissä.

Brysselin EU-kortteleita halkova pääkatu Rue de la Loi täyttyi vapaakauppaa vastustavista mielenosoittajista alkuillasta tiistaina.

Paikalle oli tuotu väkeä busseilla eri puolilta Belgiaa, Hollantia, Ranskaa ja Saksaa. Poliisin arvion mukaan paikalla oli 9 000–15 000 ihmistä.

Vapaakauppaa vastustava mielenosoitus 20. syyskuuta Brysselissä.
Mielenosoitukseen osallistui 9 000–15 000 ihmistä Belgiasta, Hollannista, Ranskasta ja Saksasta. Stephanie Lecocq / EPA

Mielenosoituksen tarkoitus oli luoda poliittista painetta Kanadan kanssa neuvotellun CETA-sopimuksen kaatamiseksi, ja Yhdysvaltain kanssa käytävien TTIP-neuvottelujen lopettamiseksi. EU-maiden kauppaministerit keskustelevat neuvotteluiden tilanteesta Bratislavassa loppuviikosta.

Mukana oli pääasiassa ammattiyhdistysten ja ympäristöjärjestöjen väkeä. Pingviiniasuun pukeutunut Mathilde arveli, että CETA johtaa fossiilisten polttoaineiden kuten kanadalaisen öljyhiekan käytön kasvuun.

– Ei se johdu pelkästään CETA:sta, mutta näiden raaka-aineiden käyttö kiihdyttää ilmastonmuutosta, hän sanoi.

Mielenosoitusten paine näkyy etenkin Saksassa ja Itävallassa

Mielenosoittajat olivat pystyttäneet kaksi ilmalla täytettyä jättiläishevosta Euroopan komission ja ministerineuvoston rakennusten eteen.

Komissio on perustellut vapaakauppasopimuksia työpaikkojen määrän kasvulla. Kauppasopimusten puolustajien argumentit eivät vakuuta vapaakaupan vastustajia.

– Lisää töitä kenelle? Isoille maatalousfirmoille, sanoi ympäristöliikettä edustava Thibaut.

– Väite työpaikoista on puhdasta valetta, säesti vieressä Anne-Marie.

Mielenosoitusten paine on muuttanut poliittista ilmapiiriä entistä kielteisemmäksi vapaakaupalle etenkin Saksassa ja Itävallassa, mutta myös Ranskassa.

Vapaakauppaa vastustava mielenosoitus 20. syyskuuta Brysselissä.
Mielenosoituksen tarkoitus oli luoda poliittista painetta Kanadan kanssa neuvotellun CETA-sopimuksen kaatamiseksi, ja Yhdysvaltain kanssa käytävien TTIP-neuvottelujen lopettamiseksi. Stephanie Lecocq / EPA

Kasvavasta vastustuksesta huolimatta Saksan hallituksessa istuva SPD äänesti CETA:n hyväksymisen puolesta kokouksessaan eilen maanantaina. Äänestystä pidettiin sopimuksen kannalta kohtalokkaana.

Sopimusten vastustajat vieroksuvat etenkin riitojensovittelumekanismia, jonka myötä yritys voisi viedä valtion oikeuteen. Sopimusten puoltajien mukaan ne avaisivat Pohjois-Amerikan markkinat eurooppalaisille yrityksille, jotka pääsisivät kilpailemaan esimerkiksi julkisista hankinnoista.