Britannian May ensi kertaa YK:ssa: Britannia on Brexitistä huolimatta ulospäin suuntautunut ja luotettava

Heinäkuussa pääministeriksi nimitetty konservatiivipuolueen Theresa May vaati maailman johtajia kitkemään ääriainesten liikehdinnän.

Ulkomaat
Theresa May
Britannian pääministeri Theresa May.Andy Rain / EPA

YK:n yleiskokouksessa tiistaina ensimmäistä kertaa puhunut Britannian pääministeri Theresa May lupasi maailman johtajille, että Yhdistynyt kuningaskunta on vahva ja kansainvälisesti luotettava kumppani, joka on uskollinen yleismaailmallisille arvoille.

May vakuutti Britannian jatkavan ”vakaana” jäsenenä YK:n turvallisuusneuvostossa ja muun muassa lisäävän rauhanturvaajia Somaliaan ja Etelä-Sudaniin. Pääministeri haluaa maansa myös ratkaisevan konflikteja eri puolilla maailmaa.

– Kun britit äänestivät lähdöstään EU:sta, he eivät äänestäneet kääntyäkseen sisäänpäin tai kävelläkseen pois kumppaniemme luota ympäri maailmaa, hän sanoi.

May sanoi, että kansainvälinen terrorismi koskettaa jokaista maata maailmassa. Ääriainekset voivat hänen mukaansa ”lähettää myrkyllisiä ideologioitaan suoraan radikalisoitumiselle alttiiden ihmisten makuuhuoneisiin.” Hän kehottikin maailman johtajia kitkemään koko ääriliikkeiden kirjon – niin väkivaltaisen kuin väkivallattomankin ekstremismin islamisteista uusnatseihin.

May nousi Britannian pääministeriksi heinäkuussa, kun vuodesta 2010 pääministerinä ollut David Cameron erosi tehtävästään Britannian EU-eroon johtavan kansanäänestyksen jälkeen.

Lähteet: AP