Lapin tanssilavat hiljenevät talveksi

Lapissa kesätanssilavat sulkevat taas oviaan ja jäävät talvitauolle. Kemijärvellä Perävaaran huvikeskus on palvellut tanssikansaa pian 50 vuotta. Taloa isännöivä Kemijärven työväenjärjestöjen yhdistys haluaa tanssittaa ihmisiä jatkossakin.

tanssi
Juha Pikkarainen ja Perävaaran huvikeskus
Kemijärven työväenjärjestöt ry:n puheenjohtaja Juha Pikkarainen luottaa Perävaaran huvikeskuksen vetovoimaan. Talosta pidetään hyvää huolta.Jorma Korhonen / Yle

Puheenjohtaja Juha Pikkarainen esittelee mielellään Perävaaran huvikeskusta ja siellä tehtyä remonttia. Rakennus on muun muassa saanut lämpimän veden ja pintamaalia moniin paikkoihin. Ensi kesänä tanssilattiaa kiillotellaan ja ulkoseiniä maalataan näkyvimmiltä auringon polttamilta paikoilta.

Tanssijoilta kiitosta

Tanssikansa on noteerannut tehdyt työt ja antanut kiitosta. Uskomme, että se näkyy myös kävijämäärissä, Pikkarainen sanoo.

– Huippuvuosien kävijämääriin tuskin koskaan pääsemme. Se oli niitä Danny Shown aikoja, jolloin täälä oli yli 3000 ihmistä. Silloin ei oltu niin tarkkoja korkeimmista sallituista määristä.

Ensi kesän kävijätavoite Perävaarassa on keskimäärin 200 ihmistä per tanssi-ilta. Se turvaa paikan kannattavan pyörittämisen ja ruokkii hieman rahaa myös yhdistyksen hallinnoimalle Työväentalolle.

Ensi kesänä kymmenet tanssit

Parin vuoden päästä 50 vuotta täyttävä huvikeskus on rakenteidensä puolesta hyvässä kunnossa. Näin siitä huolimatta, että se on talvet kylmillään. Tansseja järjestetään vain kesäkautena; tänä vuonna kahdeksan kertaa. Ensi kesän suunnitelmissa on kahdet tanssit enemmän.

Perävaaran huvikeskus sulkee ovensa tältä kesältä. Kausi päättyy torstaina 22. syyskuuta järjestettäviin syystansseihin. Kello 14-17 parketti on varattu lähinnä eläkeläisille ja muille ikäihmisille.

Lapin toinen suurlava Tervolan Suukoskella rupesi talvitauolle viime lauantaina. Kolarissa Vaattojärven rantapaviljonki sulki ovensa jo aiemmin.

Nokian teollisuustilana

Perävaaran huvikeskus on kokenut monenlaiset vaiheet. 50 vuoteen mahtuu myös muuntuminen teolllisuustilaksi Nokian laturiteollisuuden tarpeisiin. Se oli välivaihetta ja odotettiin, että yhtiön seuraajalle Salcomp Oy:lle valmistuivat uudet tilat toiselle puolelle kaupunkia Heralammen rannalle.

– Silloin rakennus oli tilapäisesti talvella lämmitettynäkin. Nokia öljysorasi pihan ja työntekijät kuljetettiin tänne linja-autoilla, Juha Pikkarainen muistelee.

Mutta talo tehtiin tanssitaloksi ja sellaisena se ollut valtaosan ajastaan. Yksi Lapin suurimmista ja tunnetuimmista.

Matti ja Teppo vetonauloina

Perävaarassa ei ole liioin pihistelty orkestereiden ja artistien laadusta. Vuosikymmenten varrella talossa ovat vierailleet lähes kaikki maan valovoimaisimmat laulajat. Viime vuosina Matti ja Teppo ovat olleet ehdottomat vetonaulat.

– On toki paljon muitakin, miehiä ja naisia. Olemme toki tarjonneet mahdollisuuden myös oudommille orkestereille ja solisteille. Niin... ja tietysti paikalliset ja lappilaiset bändit ovat täällä vierailleet, Juha Pikkarainen mainitsee.

"Meillä vierailleiden" julisteet ravintolan seinällä muistuttavat kävijöistä. Pikkarainen muistaa Olavi Virrankin käyneen Perävaarassa ja esiintyneen ihan viime voimillaan.

KORJATTU: Perävaaran kausi päättyy torstaina 22. syyskuuta, ei 24. syyskuuta kuten jutussa alun perin virheellisesti luki.