Ruotsi voi näyttää Suomelle verkkourkinnan mallia

Viestien salakuuntelu on nostattanut Ruotsissa vastarintaa, mutta maan suojelupoliisin mukaan sillä on estetty terroritekoja.

Yle maailmalla: Tukholma
Kaksi ruotsalaista sotilasta istuu panssarivaunun päällä maastopuvuissa. Kolmas on maassa ja pitää kädellä kiinni vaunusta.
Ruotsin armeijan sotilaita harjoittelemassa Gotlannissa syyskuussa. Sören Andersson / EPA

Viime päivät Ruotsissa on kohistu siitä, että sotajoukkojen sijoittamista Gotlantiin nopeutti salainen uhka. Kenties vahva tiedustelu on tuonut haaviin tietoa, jota muilla ei ole.

Ruotsin tiedustelutaitoja kehutaan usein. Kun Ruotsi ajoi viime vuodet puolustusta alas muun muassa lopettamalla yleisen asevelvollisuuden, tiedusteluun ei koskettu. Päinvastoin, vakoiluun on panostettu.

Verkkovakoilu suututti kansalaisia

Vuonna 2009 Ruotsi sai oikeuden salakuunnella rajat ylittävää verkkoliikennettä. Tätä tekee puolustusministeriön alainen FRA (Försvarets radioanstalt). Myös Suomessa on tekeillä signaalitiedustelun mahdollistava laki.

FRA saa salakuunnella kaikkea Ruotsin läpi kulkevaa viestiliikennettä kuten puheluja, sähköposteja ja internetiä. Tarkoituksena on terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuminen. Tiedusteluun tarvitaan tuomioistuimen lupa.

Viestiliikenteen vakoilu herätti suurta vastustusta, kun lakia oltiin säätämässä. Ihmiset olivat huolissaan yksityisyyden suojastaan.

Tietoa ei saa kerätä, jos sekä signaalin vastaanottaja että lähettäjä ovat Ruotsissa. Yksityishenkilön seuraamiseen on erityisehtoja ja hänelle on kerrottava tiedustelusta sen päätyttyä.

Toimeksiannon voi antaa puolustusvoimat, keskusrikospoliisi, suojelupoliisi, hallitus tai valtioneuvoston kansia.

Säpo: kaksi terroritekoa estetty

Talvella 2015 Ruotsin suojelupoliisi kertoi, että signaalitiedustelun avulla oli vuoden mittaan torjuttu kaksi terroritekoa. Sisäministeri Anders Ygeman piti lakia välttämättömänä, vaikka hänen puolueensa sosialidemokraatit alkuun vastustikin sitä.

Arvostelua on tullut yhteistyöstä Yhdysvaltain tiedustelupalvelun NSA:n kanssa. NSA:n entinen työntekijä, tietovuotojen takia paossa oleva Edward Snowden paljasti, että Ruotsin FRA on ollut Yhdysvaltain avainkumppani Venäjän salakuuntelussa.

Suurin osa Venäjän Internet-liikenteestä on kulkenut kaapelia pitkin Ruotsin kautta.

Salaisia agentteja ulkomailla

Varsinaista sotilastiedustelua tekee sotilaallinen tiedustelu- ja turvallisuupalvelu MUST (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten).

Ruotsilla on myös ulkomaantiedustelu. Se tarkoittaa jännittävimmillään salaisia agentteja ulkomailla tai ainakin ulkomaille matkaavia selvitysmiehiä. Myös Suomella on ollut haluja pystyttää ulkomaantiedustelua.

Maan sisäistä turvallisuutta valvova suojelupoliisi on Ruotsissa selvästi suurempi kuin Suomessa. Ruotsin SÄPO työllistää 1200 henkilöä kun Suomen SUPO:ssa on 270 työntekijää.

Ruotsissa tosin kuningashuoneen suojelu työllistää pari sataa suojelupoliisin henkilöä.

Ruotsi oppi avaamaan koodeja

Ruotsin vahva tiedustelu pohjaa historiaan. Lisäksi tiedustelun kehittämiseen on ollut varaa.

Nykyään tiedetään, että toisen maailmansodan aikana Ruotsi onnistui seuraamaan Saksan viestiliikennettä. Saksa käytti Norjan miehityksen jälkeen Oslosta Ruotsin kautta Berliiniin kulkevaa kaapelia. Ruotsalainen matemaatikko onnistui avaamaan viestien koodin ja Ruotsi sai tietoonsa Saksan aikeita.

Kylmän sodan aikana Ruotsin ja Yhdysvaltain yhteistyö oli läheistä. Esimerkiksi Ruotsin radiotiedustelijat ottivat vastaan viestejä venäläisaluksilta ja välittivät niitä USA:han ja Britanniaan.

Eri maiden tiedustelut käyvät tiedoilla keskenään vaihtokauppaa. Vahvalla tiedusteluvaltiolla on herkemmin mitä tarjota.