Lapsiasiavaltuutettu: Nuorten valmius laittomuuksiin kasvussa, "Suomi vuosia myöhässä"

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii kouluihin lisää nuorisotyöntekijöitä ja demokratiakasvatusta.

Kotimaa
Tuomas Kurttila
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila puolustaa lasten oikeuksia hyvään varhaiskasvatukseen. Anne Savin / Yle

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sanoo, että suomalaisnuorten valmius laittomien keinojen käyttöön on selvässä kasvussa.

– Tämä on ollut tiedossa jo vuosia. Kehitys on ollut sama suuressa osassa Eurooppaa, mutta Suomessa kasvu on ollut selkeästi muita Pohjoismaita suurempaa, Kurttila toteaa.

Maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat koululaiset suhtautuvat väkivaltaan muihin suomalaisiin ja eurooppalaisiin oppilasryhmiin verrattuna vähiten kielteisesti. Kurttila toivoo, että päätöksentekijät ottavat tiedon tosissaan.

– Päätöksentekijät tekevät virheen, jos he eivät uskalla kohdata nuorten keskuudessa olevaa ääriajattelua. Nyt valtiovallan toimet kohdistuvat jälkijättöiseen reagointiin, Kurttila linjaa.

Kurttila katsoo, että laittomaan toimintaan valmiiden nuorten selittävänä tekijänä ole niinkään kotitausta tai syrjäytyminen, vaan oppilaiden kiinnittyminen kouluun. Laittomiin keinoihin valmiit nuoret eivät luota kouluun, heidän suhteensa opettajiin on huono, eivätkä he eivät koe voivansa vaikuttaa koulun sääntöihin.

– Korostan, että ääriajatukset on kohdattava lasten ja nuorten maailmassa ennen kuin niistä rakentuu aikuisten maailmassa liikkeitä ja verkostoja. Tässä Suomi on vuosia myöhässä, Kurttila sanoo.