1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemi-Tornion seutukunta

Meri-Lapin teollisuuden kierrätys valittiin Sitran kärkihankkeisiin

Kemi-Tornio -alueella kiertotalous, kuten metsäteollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen työllistää jo nyt 500 ihmistä. Arvioiden mukaan määrä voisi kasvaa sadoilla tulevaisuudessa.

Kemi-Tornion seutukunta
Outokummun Tornion tehtaat.
Suurin osa Meri-Lapin sivuvirroista syntyy teräsyhtiö Outokummulla Torniossa.Riikka Rautiainen / Yle

Kemin Digipolis Oy sai keskiviikkona merkittävän valtakunnallisen tunnustuksen, kun Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra julkisti Helsingissä kiertotalouden toimintaohjelman kärkihankkeensa. Mukaan valittiin myös Digipoliksen vetämä Arktisen teollisuuden ekosysteemi ja Kemi-Tornion kiertotalouden innovaatioalusta.

Kemi-Tornio -alueella kiertotalous kuten metsäteollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen maanparannukseen sekä maanrakennukseen työllistää jo nyt 500 ihmistä, mutta määrä voisi arvioiden mukaan kasvaa sadoilla tulevaisuudessa.

Pelkästään Kemi-Tornio -alueella erilaisia teollisuuden sivuvirtoja eli tuhkaa, kuonamateriaaleja ja orgaanisia jakeita syntyy vuodessa lähes puolitoista miljoonaa tonnia. Yhdessä päivässä se tarkoittaa yli sataa rekkalastillista. Suurin osa Meri-Lapin sivuvirroista syntyy teräsyhtiö Outokummulla Torniossa.

– Teollisten symbioosien ja ympäristöliiketoiminnan arvo alueella on arvioitu olevan vuositasolla 200 miljoonaa euroa. Kierto- ja biotalouden uusien investointien liiketoimintapotentiaali Lapissa on kuitenkin nykytasoon verrattuna kymmenkertainen, kertoo Digipoliksen ohjelmapäällikkö Kari Poikela.

Teollisuuden sivuvirtoja ja niiden hyödyntämistä on selvitetty Kemi-Torniossa pari vuotta yritysten ja asiantuntijoiden yhteistyöllä. Tämä kehitystyö saa nyt jatkoa siten, että työssä painotetaan metsäperäisiä kiertoja, liikkumista ja logistiikkaa.

Sitra tekee töitä Suomen kilpailukyvyn ja suomalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Kemin Digipolis Oy on kehittänyt teollisuuspalveluja Meri-Lapissa ja Lapissa systemaattisesti jo parikymmentä vuotta yhteistyössä alueen teollisuuden kanssa toimialarajat ylittävästi.

Lue seuraavaksi