1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Myyrien määrä on nyt huipussaan – tunkeutuvat rakennuksiin

Myyriä on tänä vuonna runsaasti. Se tarkoittaa paitsi ruokaa pedoille, myös kuoppia nurmikoihin.

Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Omakotitalon pihamaa Jyväskylän Ruokkeella näyttää myllätyltä. Myllättyä maata on melko tarkkaan rajatulla alueella. Sieltä löytyy runsaasti pieniä, halkaisijaltaan noin viisisenttisiä epämääräisiä kuoppia.

– Näyttäisi siltä, että täällä on ollut asialla vesimyyrä, sanoo tutkijatohtori Marko Haapakoski Jyväskylän yliopistosta.

Suomessa on kaksi yleistä maankaivelijaa, kontiainen eli entinen maamyyrä, ja vesimyyrä. Kontiainen ei tosin ole myyrä, vaikka juuri se tekee ne perinteiset myyränkeot

– Kontiaisella on oikein lapiokädet, joilla se työntelee mullan kolosta ulos. Vesimyyrä taas on normaalimpi jyrsijä, se menee maan alle miten pääsee, Haapakoski sanoo.

Vesimyyrän lisäksi Suomessa liikkuu 10 myyrälajia, muun muassa pelto- ja metsämyyriä. Muut kuin vesimyyrä eivät juuri multaa kaivele, vaan liikkuvat enemmän maan pinnalla ja juurien alla.

Syödä ja tulla syödyksi

Vesimyyrä kaivaa, ja kaivaessaan se etsii erilaisia kasvinosia ravinnoksi. Erityisesti se pitää mehevistä ja ravinteikkaista juurista. Lisäksi maan alla eläin on turvassa pedoilta

– Tässäkin kun on melko lyhyt nurmikko, niin maan pinnalla ei juuri ole suojaa, toteaa Haapakoski.

Tähän aikaan vuodesta myyrät lopettelevat kesän lisääntymisjaksoaan. Talvella ne vain syövät – ja yrittävät olla tulematta syödyksi.

– Myyräkanta on nyt suurimmillaan, lisää myyriä ei enää tänä vuonna luultavasti tule, Haapakoski sanoo.

Esimerkiksi Keski-Suomessa myyriä on nyt varsin runsaasti.

– Elämme myyräsyklin huippuvuotta. Se tarkoittaa, että taimikoille voi tulla tuhoja, ja kohta metsämyyrät alkavat varmaan hiipiä sisätiloihin, varastoihin ja autotalleihin. Niitä voi tulla paljonkin, Haapakoski sanoo.

Paljon myyriä – paljon myyräkuumetta

Myyrien määrä vaihtelee syklisesti niin, että määrä on huipussaan kolmen - neljän vuoden välein.

– Metsämyyrät kantavat myyräkuumetta, ja nyt kun ne tunkeutuvat sisätiloihin, myös myyräkuumetapauksiin tulee piikki, kertoo Haapakoski.

Vesimyyrä ei noudata myyräsykliä. Se ilmaantuu jonnekin, saattaa viihtyä alueella vuosia, ja sitten kadota aivan yhtä yllättäen kuin on tullutkin.