Kriisistä toipuva Portugali pelastaa nyt pankkejaan

Portugalin nousua talouskriisistä venyttävät yhä raskaat velat. Turisteihin hukkuvan Lissabonin kaduilta kriisitunnelma on kuitenkin kadonnut.

Ulkomaat
Lissabon tulvii turisteja.
Lissabon tulvii turisteja.Elsa Bruxelas

Velkakriisin olisi pitänyt jo hellittää, mutta Portugalissa joudutaan vielä tänä vuonna pelastamaan maan suurin pankki.

Maan suurin vähittäispankkiryhmä, valtion kokonaan omistama Caixa Geral de Depositos (CGD) tarvitsee selvitäkseen yli viisi miljardia euroa. Summa on liki kolme prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Hallitusvalta siirtyi viime vuoden lopulla oikeistolta vasemmistolle. Sosialistien vähemmistöhallituksen on tasapainoiltava EU:lle ja lainoittajille annettujen lupausten sekä poliittisten tukijoidensa vaatimusten ristipaineessa.

Etenkin hallitusta tukevat kommunistit ja Vasemmistoblokki vastustavat EU:n määräämää säästölinjaa. Niskaansa hengittävälle EU:lle Portugali on silti luvannut painaa budjettivajeen alle kolmeen prosenttiin.

Tämän piti onnistua jo viime vuonna. Vaje kuitenkin repsahti lupausten vastaisesti yhä päälle neljään prosenttiin, koska toisen pankin, Banifin, kaatuminen nielaisi valtiolta pitkästi yli kaksi miljardia euroa.

EU on nyt hyväksynyt, ettei CGD:n tarvitsemaa lisäpääomaa lueta mukaan budjettivajeeseen. Siksi hallitus vakuuttaa vajeen painuvan tänä vuonna vihdoin alle kolmeen prosenttiin.

Vanhoja taloja kunnostetaan nyt kaikkialla Lissabonin keskustassa.
Vanhoja taloja kunnostetaan nyt kaikkialla Lissabonin keskustassa.Elsa Bruxelas

Roskalainat vainoavat

Hallitus vakuuttaa, että pankkiongelmia lukuunottamatta valtion velkaantuminen on pysäytetty.

Vaihtotase on tasapainossa, ja budjetti luvataan tasapainottaa – vaikka vasemmisto nousi valtaan viime vuoden lopulla juuri säästöpolitiikkaa vastustamalla.

Hallitus ei kuitenkaan pääse pakoon maan pankkijärjestelmään kasaantuneita roskalainoja, joiden hoitoa Portugali on lykännyt muiden talousvaikeuksien paineessa. Yli kolmasosan koko pankkijärjestelmästä omistaa tällä hetkellä valtio.

Pari vuotta sitten kaatunut suurin yksityispankki Espirito Santo on yhä valtiolla eikä sen terveiksi katsotuista osista koottu Novo Banco ole käynyt kaupaksi. Ensimmäisellä täydellä tilikaudellaan viime vuonna Novo Banco teki tappiota liki miljardi euroa, joten ihan terveitä siihen siirretyt toiminnot eivät olleet.

Miljardien lisäpääomat nyt tarvitsevalla Caixa Geral de Depositolla on lähes 30 prosentin markkinaosuus portugalilaisten talletuksista ja asuntolainoista.

Turistit jonottavat kaikissa matkaoppaissa mainitun raitiolinja 28:n kyytiin.
Turistit jonottavat kaikissa matkaoppaissa mainitun raitiolinja 28:n kyytiin.Elsa Bruxelas

Velkaa on joka puolella

Runsaan kymmenen miljoonan asukkaan Portugalin talous toipui taantumasta vuonna 2014. Viime vuonna talouskasvu ylsi 1,5 prosenttiin.

Maan keskuspankki arvioi kesällä, että talouden kasvuvauhti hidastuu tänä vuonna hieman. Toisaalta vienti ja kotimainen kysyntä vetävät mukavasti, joten kasvu voi yllättääkin. Työttömyys laski kesän alla selvästi, vajaaseen 11 prosenttiin.

Synkimmät varjot luo velkataakka.

Portugalin valtion velkaantuneisuus on noin 130 prosenttia bkt:stä. Yksityissektorilla velkaa on vielä enemmän kuin valtiolla.

Sijoittajat kauhistelevat, että Portugalissa on yksityistä ja julkistalouden velkaa kaikkiaan noin 360 prosenttia bkt:stä. Velka on laajalti ulkomaista.

Esimerkiksi Portugalin isolla velkanaapurilla Espanjalla vastaava luku on alle 300 prosenttia. Euroopan keskuspankin tukiostot kuitenkin pitävät Portugalin lainakorot kohtuullisina.

Lissabon uudistuu

Maan pääkaupunkia Lissabonia kriisitunnelma ei leimaa.

Päinvastoin. Vanha tuttu, ränsistynyt Lissabon katoaa hyvää vauhtia kun joka puolella korjataan taloja – EU:n rahoitustuella.

Uusia apartamentos-hotelleja syntyy kunnostettuihin taloihin kuin sieniä sateella. Ja ne täyttyvät Lissaboniin tulvivista turisteista. Terrorismin ja levottomuuksien siirtäessä turismivirtoja, on Portugali yksi voittajista.

Turistit kansoittavat vanhoja, romanttisia keskustakortteleita. Asuntomarkkinat ja palvelut suuntautuvat ulkomaalaisille niin vahvasti, että se karkottaa jo alkuperäisiä lissabonilaisia.

Kaikissa matkaoppaissa mainittu historiallinen raitiolinja 28 on usein niin pullollaan turisteja, ettei kyytiin mahdu.

Samalla portugalilaista perinnettä hyödynnetään moderneissa desingn-liikkeissä ja kahvilakulttuurissa. Elintarvikkeita ja myymäläkonsepteja on pystytty suuntaamaan myös vientiin, ja monenlainen yritteliäisyys leimaa katukuvaa.

Esimerkiksi kriisivuosina perustettu leipomo A Padaria Portugesa on laajentunut isoksi ketjuksi.

Kriisivuosina aloittanut moderni leipomo- ja kahvilaliike A Padaria Portugesa on laajentunut menestyväksi ketjuksi.
Kriisivuosina aloittanut moderni leipomo- ja kahvilaliike A Padaria Portugesa on laajentunut menestyväksi ketjuksi.Elsa Bruxelas

Myös yksityinen kulutus on kasvussa, mutta palkat yhä kriisitasolla. Monet tienaavat alle tuhat euroa kuussa.

– Viiden euron tuntipalkka on normaali, sanoo kokenut rakennusmies José Santos.

Vaikka rakentajilla on nyt kädet täynnä töitä, ei se ulotu palkkapussiin, ainakaan vielä.

Sosialistit tasapainoilevat

Sosialistipuolueen vähemmistöhallitus johtaa Portugalia kommunistien ja Espanjan Podemos-puolueeseen vertautuvan Vasemmistoblokin tuella.

Kommunistit ja Vasemmistoblokki vastustavat yksityistämisiä ja EU:n säästöpolitiikkaa. Myönnytyksenä niille hallitus on jo purkanut eräitä edeltäjänsä oikeistohallituksen toimia.

Lissabonissa on käynnissä laaja korjausrakentaminen. Kunnostettuun taloon tulee usein apartamentos-hotelli.
Lissabonissa on käynnissä laaja korjausrakentaminen. Kunnostettuun taloon tulee usein apartamentos-hotelli.Elsa Bruxelas

Virkamiesten työaika lyhennettiin 40 viikkotunnista takaisin 34 tuntiin, ravintoloiden arvonlisävero laskettiin 23 prosentista 13 prosenttiin, minimipalkka nostettiin 550 euroon ja ylimääräistä kriisitarpeisiin säädettyä tuloveroprosenttia laskettiin.

Tästä kaikesta huolimatta sosialistit lupaavat tuloksia.

– Me vakautamme budjettia paremmin kuin oikeistohallitus, sanoo puolueen talousekspertti ja nuori lupaus Joao Galamba.

Portugalille 78 miljardin euron hätäluottopaketin vuonna 2011 antaneiden euromaiden ei Galamban mukaan tarvitse olla huolissaan vasemmistohallituksen takia, lainojen takaisinmaksu ei vaarannu.

Hallitus valmistelee parhaillaan ensi vuodelle ensimmäistä omaa budjettia. Kommunistit ja Vasemmistoblokki vaativat lisää työajan lyhentämistä ja eläkkeiden korottamista, mutta ne eivät tuoreiden lausuntojensa perusteella aio tehdä budjetista hallituskriisiä.

Talousvaikeuksien keskellä Portugali on säilyttänyt poliittisen vakauden, toisin kuin sen iso naapuri Espanja.

– Vähän paremmin menee. Ei vielä hyvin, kuvailee keski-ikäinen Albertino Souza Lissabonissa hymyillen.