Hovioikeus: Uber-taksiliikenne laitonta – kyytien tuotot valtiolle

Helsingin hovioikeus on linjannut Uber-taksiliikenteen luvattomaksi. Päätökset ovat ensimmäisiä hovioikeudesta. Poliisitutkinnassa ja syyteharkinnassa on vielä kymmeniä vastaavia tapauksia.

Kotimaa
Uber-sovellus kännykän näytöllä.
Antti Kolppo / Yle

Helsingin hovioikeus on kahdessa tuomiossa katsonut kahden Uber-kuljetuksia suorittaneen henkilön syyllistyneen luvattoman taksiliikenteen harjoittamiseen. Kuljettajat tuomittiin sakkorangaistuksiin ja kuljetuksista saadut palkkiot tuomittiin kokonaisuudessaan valtiolle menetetyiksi. Ratkaisut olivat ensimmäiiset Uber-kuljetuksia koskevat hovioikeuden ratkaisut.

Hovioikeus pysytti tuomioillaan Helsingin ja Espoon käräjäoikeuksien aiemmat tuomiot. Hovioikeus katsoo, että kysymys oli ammattimaisesta henkilöiden kuljettamisesta ja taksiliikennelupaa edellyttäneestä toiminnasta. Toinen kuljettaijista oli saanut palkkioita 2 800 euroa ja toinen 12 250 euroa.

Uber-palvelu on käytössä maailmanlaajuisesti useissa sadoissa kaupungeissa. Suomessa palvelu on ollut käytettävissä syksystä 2014 alkaen pääkaupunkiseudulla.

Älypuhelimeen ladattavan Uber-sovelluksen avulla kyytiä tarvitseva henkilö voi tilata kyydin ja Uber-yhtiön kuljettaja saa omaan sovellukseensa tiedon henkilöstä. Asiakkaat maksavat kyydin palveluun antamiensa luottokorttitietojen avulla Uber-yhtiölle, joka tilittää 80 prosenttia palkkiosta kuljettajalle pidättäen loppuosan yhtiölle itselleen.

Nyt annetut hovioikeuden ratkaisut ovat ensimmäiset Uber-kuljetuksia koskevat hovioikeuden ratkaisut. Poliisin tutkinnassa ja syyttäjän syyteharkinnassa on yhteensä noin 60 muuta Uber-asiaa.