1. yle.fi
  2. Uutiset

Jaska-sääksi aloitti muuttomatkansa perinteisellä kalareissulla – Pesintä epäonnistui jälleen

Kainuun seurantasääksi Jaska lähti muuttomatkalle Afrikkaan pari viikkoa sitten. Lähetinsääksien matkaa seurataan verkossa.

biologit
Jaakko-Olavi sääksi.
Heljä Pylvänäinen

Biologi Vesa Hyyryläinen avasi keskiviikkona tavalliseen tapaansa tietokoneen tarkastaakseen missä Jaska-sääksi liitää tällä hetkellä. Hyrynsalmen kotipesästä pari viikkoa sitten lähteneen koirassääksen sijainti ei yllättänyt Hyyryläistä.

– Jaska kalastaa nyt tavalliseen tapaansa Keski-Ukrainan maaseudulla, Hyyryläinen sanoo.

Talvimuutto tapahtui Jaskalle tyypilliseen aikaan. Biologin mukaan Jaska lensi Ukrainan yli nopeasti Moldovaan, jossa se viihtyi kalastellen vain yhden yön verran. Sitten sääksi palasi takaisin tutulle kalastusseudulle lähelle Ukrainan Vinnitsan kaupunkia.

Jaska viipyi samalla seudulla myös vuosina 2014 ja 2015. Hyyryläisen mukaan Jaskalla ei näytä olevan mikään kiire jatkaa muuttomatkaansa. Aikaisempina vuosina sääksi on ollut perillä kohteessaan Afrikassa marraskuun toisella viikolla.

– Normaalisti se kalastaa Ukrainassa pari viikkoa. Nyt se on ollut siellä viikon ajan. On odotettavissa, että se malttaa jatkaa matkaansa vasta viikon sisään, Hyyryläinen kertoo.

Jaskan matkan haastavin osuus on vasta edessä. Reitin voimia kuluttavin matka on Saharan ylitys. Sääksen on lennettävä satojen kilometrien huikonen aavikon yli.

Jaskan pesintä ei onnistunut, naapuripesässä odotti yllätys

Jaskan kesä päättyi jälleen pesinnän osalta epäonnisesti. Pesintä ei onnistunut tänäkään vuonna. Sen sijaan toiselle seurantasääkselle, Jaskan Hyrynsalmen pesänaapuri Joelille syntyi kaksi jälkeläistä. Hyyryläinen sai yllättyä tehdessään tarkastuskäynnin pesälle.

– Se oli mielenkiintoinen reissu. Kiipesin pesälle kuten joka kesä. Joelin pesästä löytyikin kaksi poikasta ja kaksi kuoriutumatonta munaa. Se on äärimmäisen harvinaista, Hyyryläinen muistelee.

Joeli tekee tällä hetkellä muuttomatkaa kiireisemmällä aikataululla kuin pesänaapurinsa. Se otti etumatkaa, ja lähti kohti Afrikkaa jo elokuun ja syyskuun vaihteessa. Joeli-sääksi liitelee nyt Bulgarian eteläosissa.

– Joeli on jo lähellä Turkkia. Se on jättämässä bulgarialaisen tankkauspaikkansa, Hyyryläinen sanoo.

Joelin jälkeläisille ei asennettu lähettimiä.

Myös Ukon pesintä onnistui. Sille syntyi kolme jälkeläistä, joille asennettiin lähettimet. Ukko-sääksi menehtyi tapaturmaisesti lähellä pesäänsä 30. elokuuta juuri syysmuuton kynnyksellä.

Kainuun seurantasääkset verkossa

Ukon jälkeläisten Hillan ja Hollon sekä Kainuun muiden satelliittisääksien muuttomatkaa voi seurata internetissä Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Satelliittisääksien avulla kerätään tietoa sääksen muuttoreiteistä ja saalistusalueista. Tutkimushanke liittyy osana Luonnontieteellisen keskusmuseon pitkäaikaiseen sääksitutkimukseen.

Sääksisäätiön Kainuun työryhmä, Vesa Hyyryläinen ja Heljä Pylvänäinen, ovat asentaneet vuosina 2011–2016 kainuulaisille sääksille satelliittilähettimiä.

Lue seuraavaksi