1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi ja Viro harjoittelevat vakavan järjestyshäiriön taltuttamista laivalla – Mukana helikoptereita ja kumiveneitä

Tallinnan edustalla harjoiteltiin keskiviikkona aamulla tilannetta, jossa matkustajalaivalla syntyy iso joukkotappelu. Myöhemmin keskiviikkona harjoitus jatkuu toisella matkustajalaivalla, mutta poliisi ei etukäteen paljasta, millä.

Matkavauhtia kulkeneelle autolautalle nousi keskiviikon harjoituksessa poliiiseja ja rajavartijoita helikoptereista ja nopeista kumiveneistä. Kuva: Poliisi

Tukholmasta edellisenä iltana lähtenyt matkustaja-alus Tallink Victoria on juuri saapumassa Tallinnaan, kun poliisin ja rajavartiolaitoksen kumiveneet ja helikopterit lähestyvät sitä.

Kun alukset ovat saavuttaneet parintuhannen matkustajan laivan, virolaiset ja suomalaiset poliisit nousevat laivaan ja taltuttavat siellä käynnistyneen valtavan joukkotappelun, joka ei ole enää laivan henkilökunnan hallittavissa.

Näin tapahtui keskiviikkona aamulla Suomenlahdella, mutta joukkotappelu ei ollut todellinen. Kyseessä oli Suomen ja Viron poliisin ja rajavartiolaitosten yhteinen harjoitus, jonka tarkoituksena on varmistaa, että yhteistyö vastaavassa tilanteessa toimii eri maiden yksiköiden kesken.

Virolaisviranomaiset johtivat harjoitusta Suomen rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turvalta. Mukana oli Suomesta muutamia nopeita kumiveneitä ja yksi rajavartiolaitoksen helikopteri, kertoo harjoitusta tarkkailemassa ollut poliisijohtaja Tomi Vuori. Kaikkiaan helikoptereita oli harjoituksessa hänen mukaansa viisi tai kuusi, kumiveneitä "lukuisia".

Matkustajille tieto harjoituksesta viime hetkellä

Victorian matkustajat eivät tienneet harjoituksesta etukäteen. Laivalla siitä tiedotettiin ennen harjoituksen alkamista.

– Ne yksiköt, jotka ovat laivaan nousseet, siellä toimivat ja yrittävät eliminoida turvallisuusuhkaa. Tavallisen matkustajan ei tarvitse tästä välittää eikä pelätä, siellä on ennalta valitut kohdehenkilöt, Vuori kuvaili harjoitusta.

Aamulla yhdeksän aikaan alkanut harjoitus sujui Vuoren mukaan erinomaisesti. Kun alus saapui Tallinnan satamaan kymmenen aikaan, aamuharjoitus oli jo ohi.

Yhteistoimintaharjoituksen on määrä jatkua keskiviikon aikana Viron aluevesillä. Sitä, millä laivalla ärjestyshäiriön taltuttamista seuraavaksi harjoitellaan, ei etukäteen kerrota. Laivayhtiö kertoo matkustajille harjoituksen alkamisesta. Poliisi muistuttaa, että ulkopuolisten kannattaa pitää hieman etäisyyttä harjoitteleviin viranomaisiin.

Eri maiden viranomaisten yhteisiä harjoituksia järjestetään kahden vuoden välein. Vuonna 2014 harjoiteltiin Helsingin edustalla ja vuonna 2012 Ahvenanmaalla.