Vammaista vanhempaa syrjitään – Pyörätuoli juuttuu hiekkaan Tampereen leikkipaikoilla

Suurin osa vammaisten syrjinnästä on rakenteellista syrjintää. Tamperelaisen tutkijan mukaan se jää myös usein näkymättömiin.

Amu Urhonen ja pian kaksivuotias Ohto haluaisivat käydä Vapriikin leikkipaikalla. Kuva: Jussi Mansikka Yle

Vammaiset suljetaan usein yhteiskunnallisten palvelujen ulkopuolelle. Tätä mieltä on tutkija, jonka mielestä vammaisten ja vammattomien eriarvoisuutta pidetään itsestään selvänä.

– VR rakensi matalalattiaiset ravintolavaunut, mutta kalusti ne siten, ettei niihin päässyt pyörätuolilla, julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta kertoo.

Täällä olisi kiva käydä, mutten voi päästää lapsia yksinään leikkimään.

Amu Urhonen

Apulaisprofessori pitää tapausta esimerkkinä rakenteellisesta syrjinnästä. Sitä ei hänen mukaansa tunnisteta syrjinnäksi vaan ilmiötä pidetään vammaisten ja vammattomien luonnollisena erotteluna.

– Vammaisten syrjinnässä on paljon piirteitä, jotka voidaan tunnistaa syrjinnäksi, mutta ne eivät ole välttämättä lainsäädäntömme vastaisia, Pauli Rautiainen toteaa.

Vaihtoehtoja löytyisi

Tamperelainen Amu Urhonen on ollut syntymästään saakka vammainen. Hänellä on kaksi lasta, joiden kanssa hän haluaisi käydä kotinsa lähellä olevalla leikkipaikalla.

– Hiekka on täällä niin pehmeää, että pyörätuoli juuttuu paikalleen. Täällä olisi kiva käydä, mutten voi päästää lapsia yksinään leikkimään, Kynnys ry:n puheenjohtajana toimiva Amu Urhonen huokaa.

Vapriikin museokeskuksen lähellä olevan leikkipaikan hiekka on pehmeää siksi, että sitä pidetään turvallisena. Samanlaisia ratkaisuja on tehty muun muassa Pikku Kakkosen ja esteettömyyttä korostavan Emil Aaltosen puistossa Tampereella.

Amu Urhosen mukaan asiaan olisi vaihtoehto, joka mahdollistaisi pyörätuolilla liikkumisen. Hän on ehdottanut ratkaisua kaupungin puisto-osastolle.

– Hiekan voisi korvata kumimatolla, mutta kaupunki ei pidä asiaa kovin tärkeänä. Päätös syrjii meitä vammaisia vanhempia, Amu Urhonen sanoo.