Koe uusi yle.fi

Mies tilasi netistä kannabista kipuihin – hovioikeus jätti rankaisematta

Koviin kipuihin ja vaikeaan migreeniin kannabista netistä tilannut mies on jätetty rankaisematta Rovaniemen hovioikeudessa. Lapin käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut miehen sakkoihin huumausainerikoksesta.

huumeet
Lääkekannabis.
Mies tunnusti teon, mutta pyysi että häntä ei tuomittaisi rangaistukseen.Peter Dasilva / EPA

Tapaus sattui keväällä 2014, kun Tulli oli takavarikoinut rovaniemeläisen miehen netistä tilaaman, Saksasta lähetetyn kannabiserän. Erässä oli 14 grammaa kannabista.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta huumausainerikoksesta.

Mies tunnusti teon, mutta pyysi, että häntä ei tuomittaisi rangaistukseen. Mies kertoi oikeudessa, että hän oli tilannut kannabista pitkään jatkuneisiin kipuihin ja vaikeaan migreeniin. Pitkäaikaisista sairauksista kärsivälle miehelle oli kokeiltu monia kipulääkkeitä, mutta ne eivät olleet auttaneet, joten epätoivoisena hän päätti kokeilla kannabista. Mies huomasi sen auttavan oireisiin, joten hän oli päättänyt tilata kannabista netistä.

Hän kertoi tilanneensa kannabista kaksi erää toukokuussa 2014. Viranomaiset takavarikoivat molemmat erät. Toinen erä oli kymmenen grammaa hasista ja siitä mies sai kahdeksan päiväsakkoa. Toinen erä oli 14 grammaa kannabista.

Kokeilunsa jälkeen mies kertoi kannabiksen suotuisista vaikutuksista asiaan erikoistuneelle lääkärille. Lääkäri oli määrännyt miehelle reseptilääkkeenä kannabista kesäkuussa 2014, tasan kuukausi sen jälkeen, kun miehen netistä tilaama huume-erä oli jäänyt Tullin haaviin. Kannabislääkkeelle piti saada Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean lupa, joka myönnettiin pian.

"Ymmärrettävää" – silti 400 euron sakot

Käräjäoikeus piti ymmärrettävänä, että vaikeista kivuista kärsivä henkilö hakee helpotusta kaikin käytettävissä olevin tavoin. Oikeuden mukaan syytteessä olevan kannabiserän tilaaminen ei kuitenkaan ollut enää tarpeen, sillä miehellä oli jo sitä ennen tiedossa, että huume auttoi kipuihin. Käräjäoikeus totesi myös, että miehen on täytynyt tietää menetelleensä lainvastaisesti. Käräjäoikeus ei pitänyt myöskään huumausaineen määrää vähäisenä. Rangaistus tuomittiin kuitenkin tavanomaisesta lievempänä.

Lapin käräjäoikeus tuomitsi miehen kymmeneen päiväsakkoon huumausainerikoksesta. Maksettavaa kertyi 420 euroa.

Mies valitti Rovaniemen hovioikeuteen. Hän vaati, että rangaistusseuraamus kumotaan ja hänet jätetään tuomitsematta rangaistukseen. Hän toisti käräjäoikeudelle kertomansa ja lisäsi että oli kokeillut vain vähäisen määrän lievää huumausainetta vaimonsa läsnä ollessa siten, ettei paikalla ollut muita.

Syyttäjä vastusti miehen vaatimusta ja piti käräjäoikeuden ratkaisua oikeana.

Hovioikeus totesi muun muassa, että Fimealle toimitetusta erityislupahakemuksesta käy ilmi, ettei miehelle voitu edes kokeilla tavanomaisia migreenilääkkeitä niiden mahdollisten haitallisten sydänvaikutusten vuoksi. Hovioikeuden mukaan mies oli saanut saanut oikeuden käyttää kannabislääkettä pian sen jälkeen kun Tulli oli takavarikoinut hänen netistä tilaamansa kannabiserän. Hovioikeus piti miehen syyksi luettua huumausainerikosta epätyypillisenä. Oikeuden mukaan miehen terveydentila ja teko-olosuhteet huomioon ottaminen rangaistukseen tuomitseminen olisi tässä tapauksessa kohtuutonta ja tarkoituksetonta, joten 43-vuotias mies jätettiin rangaistukseen tuomitsematta.

Hovioikeuden ratkaisusta voi hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta.