1. yle.fi
  2. Uutiset

SVT: Venäjä vakoilee yhä näkyvämmin Pohjois-Ruotsia

Pohjois-Ruotsissa on todettu useita vakoilutapauksia viime aikoina, kertoo Ruotsin televisio SVT. Ruotsin puolustusvoimat kehottaa henkilökuntaansa olemaan erityisen valppaana.

Ulkomaat
kaksi miestä kävelee parkkipaikalla
Epa / SOEREN STACHE / POOL

Viime aikoina on tehty useita raportteja vakoiluepäilyistä Pohjois-Ruotsissa, kertoo SVT (siirryt toiseen palveluun). Ruotsin puolustusvoimat on kehottanut henkilökuntaansa olemaan varovaisia, sanoo Ruotsin pohjoisen maanpuolustusalueen johtaja Mikael Frisell.

– Joka viikko tapahtuu jokin turvallisuuteen liittyvää joko isossa tai pienessä mittakaavassa.

Vakoiluepäilyt liittyvät useimmiten suljettuihin sotilaskohteisiin tai armeijan harjoituksiin. Yksittäisiin sotilaisiin on myös otettu yhteyttä joko suoraan tai esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

SVT:n saamien tietojen mukaan erästä Nato-upseeria on jopa uhkailtu ravintolassa, kun Luulajassa oli käynnissä sotaharjoitus. Venäläiset henkilöt näyttivät upseerin mukaan hänelle kuvia hänen perheestään ja vaativat sitten tietoja Naton harjoituksesta.

Ruotsin puolustusvoimat aikoo kiristää turvallisuustoimiaan venäläistä vakoilua vastaan. Tulevaisuudessa avataan jopa vihjepuhelin, jonne voi soittaa epäilyttävästä toiminnasta sotilaskohteiden läheisyydessä.

Lue seuraavaksi