1. yle.fi
  2. Uutiset

Aseman pahoinpitelystä epäilty vaikenee kuulusteluissa ja kiistää osallisuutensa

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut törkeästä kuolemantuottamuksesta epäillyn Suomen vastarintaliikkeen aktiivijäsenen Jesse Torniaisen.

Kotimaan uutiset
Uutisvideot: Aseman pahoinpitelystä epäilty vaikenee kuulusteluissa ja kiistää osallisuutensa
Uutisvideot: Aseman pahoinpitelystä epäilty vaikenee kuulusteluissa ja kiistää osallisuutensa

Viime viikonloppuna itse poliisille ilmoittautunut Jesse Torniainen oli tuotu oikeustalolle tänä aamuna poliisikyydillä Pasilan poliisitalolta. Siniseen huppariin ja farkkuihin pukeutunut Torniainen istui rauhallisena asianajajansa vieressä, kun toimittajat päästettiin oikeussaliin.

Puheenjohtaja kielsi salissa kuvaamisen, ja ilmoitti heti alussa, että Torniainen on vaatinut salaista vangitsemisoikeudenkäyntiä. Poliisi olisi suostunut siihen, että media saa seurata istuntoa.

– Mielestäni istunto voi olla julkinen. Mutta kun täällä puhutaan terveystiedoista, niitä täytyy käsitellä salaisessa osuudessa, Asema-aukion pahoinpitelyjutun tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf totesi.

Oikeus suostui epäillyn pyyntöön, ja toimittajat poistettiin salista ennen varsinaisen käsittelyn alkua.

Asianajaja ei kertonut edes sitä, kiistääkö epäilty

Helsingin käräjäoikeus vangitsi vajaan puolen tunnin mittaisessa istunnossan Jesse Torniaisen todennäköisin syin epäiltynä törkeästä kuolemantuottamuksesta ja pahoinpitelystä. Torniaisen asianajaja käveli salista ulos toimittajien ohi.

– Olen sopinut päämieheni kanssa, että emme kommentoi mitään, asianajaja totesi.

Asianajaja ei suostunut edes kertomaan sitä, kiistääkö hänen päämiehensä pahoinpitelyn ja törkeän kuolemantuottamuksen.

– Olemme sopineet, että en kommentoi yhtään mitään, asianajaja sanoi ja jatkoi matkaansa.

"Ei kommentoi asiaa millään tavalla"

Asema-aukion pahoinpitelyjutun tutkinnanjohtaja Teemu Kruskopf suostui keskustelemaan toimittajien kanssa. Hän kertoi, että epäilty vaikenee kuulusteluissa. Hän ei ole suostunut kertomaan yhtään mitään Asema-aukion tapahtumista. Hän on todennut kuulusteluissa poliisille vain yhden asian.

– Hän on sanonut vain, että hänellä ei ole osallisuutta tähän tapahtumaan, Kruskopf sanoi toimittajille oikeustalon käytävällä.

Poliisin mukaan tutkinnassa on selvä käsitys tapahtumien kulusta pahoinpitelyn osalta.

– Mitä tulee tähän kuolemaan, niin oikeuslääketieteelliset tutkimukset jatkuvat. Me katsomme, mikä on sen lopputulema, mutta tällä hetkellä meidän näkökulmamme on se, että on todennäköisiä syitä epäillä häntä myös tästä kuolematuottamuksesta, Kruskopf totesi.

Suomen Vastarintaliikkeen jäseniä kuullaan tutkinnassa

Poliisi jatkaa tutkintaansa. Se kuulee todistajia, silminnäkijöitä ja pyrkii saamaan vaitonaisen epäillyn lausumaan jotain tutkinnassa.

Poliisi aikoo myös käydä tutkinnassaan läpi uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen toimintaa ja kuulee sen jäseniä.

– Luonnollisesti kuulemme heitä. Se on tässä taustalla yksi tekijä, tutkinnajohtaja Kruskopf sanoo.

Väkivaltainen tausta – tänään ilmi kaksi uutta pahoinpitelyepäilyä viime vuodelta

Tänään vangitulla Jesse Torniaisella on väkivaltainen tausta. Tiedotusvälineet saivat selville toissapäivänä, että hän on saanut useita pahoinpitelytuomioita. Tänään oikeuden puheenjohtaja vahvisti vangitsemisistunnon jälkeen toimittajille, että Torniaisella on tuorein pahoinpitelytuomio vuodelta 2013.

Sen lisäksi hänen epäillään syyllistyneen viime vuoden elokuussa väkivaltaiseen mellakkaan ja kahteen pahoinpitelyyn.

– Nämä rikosepäilyt ovat parhaillaan syyteharkinnassa, vangitsemisoikeuden puheenjohtaja totesi toimittajielle.

Helsingin käräjäoikeus määräsi tänään, että Asema-aukion pahoinpitelyjutussa on nostettava syytteet 23.11. mennessä. Jos Torniainen pysyy siihen saakka vangittuna, oikeudenkäynti häntä vastaan alkaa joulukuun alussa.

Lue seuraavaksi