Hyppää sisältöön

Billboard-listan ykköseksi nousseen Steve 'n' Seagullsin hanuristi: "En missään tapauksessa muuta pois Hankasalmelta"

Mitä Billboard-listasijoitus suomalaisbändille käytännössä merkitsee? Kysyimme yhtyeessä soittavalta Viljam Hänniseltä.

Steve 'n' Seagullsin jäsenet Leevi Pukki, Tomi Tajakka, Matias Haavisto, Viljam Hänninen ja Simo Heikkinen ovat lähtöisin Hankasalmelta, Vetelistä, Luumäeltä, Kuopiosta ja Iisalmesta. Kuva: Jaakko Manninen

Yle uutisoi aikaisemmin tänään, että suomalainen Steve 'n' Seagulls -yhtye on noussut Yhdysvaltojen Billboardin bluegrass-listan ykköseksi uudella Brothers in Farms -albumillaan. Mitä sijoittuminen arvostetun listan kärkeen merkitsee bändille käytännössä?

Harmonikkaa, mandoliinia, koskettimia, kanteletta ja huilua yhtyeessä soittava Viljam Hänninen vastaa puhelimeen kotikunnassaan Hankasalmella. Hän kertoo Billboard-sijoituksen tulleen bändille täytenä yllätyksenä.

– Meillä ei ole tapana tuijottaa tilastoja, mutta toki tämmönen lämmittää itaraa sydäntä. On tämä kova juttu, varsinkin kun se tapahtui heti levyn julkaisuviikolla.

Billboard on yhdysvaltalainen vuonna 1894 perustettu aikakauslehti, joka tunnetaan viikottaisista suosituimpien singlejen ja albumien listoista. Billboardin bluegrass-lista keskittyy amerikkalaiseen perinnemusiikkiin.

Steve 'n' Seagulls pääsi bluegrass-listan kärkisijoille jo vuonna 2015 esikoisalbumillaan _Farm Machine. _Levy nousi tuolloin listan kolmanneksi.

Tuntuuko ykkössija Hännisen mielestä erilaiselta kuin kolmossija?

– Kyllä nyt aurinko paistaa paljon korkeammalta.

Jenkeissä ymmärretään perinteiden rikkojia

Tyypillinen bluegrass-yhtye koostuu banjosta, kontrabassosta, akustisesta kitarasta ja vaihtelevasta joukosta muita akustisia soittimia kuten mandoliinista, harmonikasta ja rummuista.

Steve 'n' Seagulls soittaa perinteisillä soittimilla mutta kappaleet ovat jotakin aivan muuta: bändi versioi tunnettuja hard rock- ja heavy metal -kappaleita: AC/DC:tä, Iron Maidenia, Metallicaa, Guns 'n' Rosesia... Yhtye tuli tunnetuksi vuonna 2014, kun se latasi Youtubeen ensimmäisen videonsa: akustisen latoversion AC/DC:n Thunderstruck-kappaleesta. Nyt kyseistä videota (siirryt toiseen palveluun) on katsottu Youtubessa yli 28,5 miljoonaa kertaa.

Onko Steve 'n' Seagulls saanut Yhdysvaltojen bluegrass-yhteisöltä kritiikkiä perinteitä rikkovasta tyylistään?

– Kun juttelee kaikkein vannoutuneimpien bluegrass-soittajien kanssa, niin heidän mielestään edes rummut ja hanuri eivät kuulu oikeaan bluegrass-bändiin, Hänninen kertoo.

Yleisesti ottaen vastaanotto on kuitenkin ollut hyvä.

– Keikat Jenkeissä ja muualla ulkomailla yltyvät usein siihen, että siellä hypitään, stage divataan ja crowd surfataan. Suomen keikoilla ihmiset enemmän seurailevat ja tarkkailevat. Eikä siinä mitään, se on sitä suomalaista menoa, Hänninen sanoo.

Steve 'n' Seagulls -yhtye. Kuva: Jaakko Manninen

Tavoitteena kansainvälinen läpimurto

Steve 'n' Seagullsia on joskus nimitetty huumoriyhtyeeksi. Viljam Hännisen mukaan musiikkia ei kuitenkaan ole tehty vitsillä – vaikka yhtye mainitseekin esikuvikseen Shakiran ja Veikko Lavin.

– On tämä hauskaa, mutta kyllä me tätä ihan tosissaan tehdään.

Tavoitteet ovat korkealla. Yhtye haluaa tehdä läpimurron niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

– Viime vuosi oli meille hyvä varsinkin Ranskassa, Saksassa ja Englannissa. Teimme ensimmäisen ja toisen levyn välillä 200 keikkaa. Etenkin Ranskassa oli huikeita keikkoja ja paljon kysyntää.

Billboard-sijoitustaan Steve 'n' Seagulls aikoo juhlia tämän viikon perjantaina alkavalla kiertueellaan Yhdysvalloissa.

– Se tulee olemaan 16-päiväinen fiesta, Hänninen sanoo.

Vaikka kansainvälinen läpimurto tapahtuisi, yksi asia Hännisen elämässä on varma:

– En missään nimessä muuta Hankasalmelta mihinkään.

Steve 'n' Seagulls tekee loka-marraskuussa kahdeksan keikan kiertueen Suomessa.