Kaupunkiin eksynyt nälkäinen pikkuhaukka pääsi turvaan – ahmi itsensä pullolleen hunajaa

Useita päiviä Kotkan keskustassa harhaillut nälkäinen haukanpoikanen on saatu pelastettua. Tänä syksynä moni nuori mehiläishaukka on jäänyt Suomeen.

PYHTÄÄ Hönöksi ristitty haukanpoikanen ahmii innoissaan hunajaa, jotka Pyhtään lintuhoitolan lintuhoitaja Arto Hokkanen tarjoaa sille lusikalla. Useita päiviä Kotkassa harhaillut lintu pelastettiin tiistaina nälkäkuoleman partaalta.

– Se syö nyt aluksi hunajaa. Hunaja on vähän kuin ensiapulääkettä, Hokkanen toteaa.

Lintu syö makeaa herkkua niin innoissaan, että maiskutus vain kuuluu. Sille on tarjottu myös hunajasta, banaanista, koiranmakkarasta ja naudan paistijauhelihasta koostuvaa ruokaseosta, mutta se ei ole toistaiseksi linnulle kelvannut.

– Siihen voidaan siirtyä myöhemmin, kunhan lintu tottuu ensin syömään. Vähitellen ruokaan lisätään muita aineksia, jotta lihakset vahvistuvat.

Seokseen lisätään myös kalkkia ja vitamiineja.

Lintuhoitolassa on kaikkiaan kolme nuorta mehiläishaukkaa keräämässä voimia. Yksi sinne toimitetuista linnuista oli niin huonossa kunnossa, että se ei jaksanut syödä edes hunajaa vaan kuoli.

– Kyllä Hönökin sen verran laiha on, ettei voi huomenna laittaa matkaan. Kyllä se talveksi jää, toteaa Hokkanen.

Normaalisti mehiläishaukkojen ruokavalio koostuu pääasiassa mehiläisistä, ampiaisista ja muista hyönteisistä. Viime kesänä ampiaisia oli runsaasti, mutta ampiaiskanta romahti ennenkuin poikaset varttuivat muuttovalmiiksi.

Emot lähtivät muuttomatkalle, ja poikaset jäivät oman onnensa nojaan.

Mehiläishaukkakolmikko viettää talven lintuhoitolassa, ja keväällä toivottavasti koittaa vapaus.

– Se on ajatus, että heti siellä toukokuulla kun ilmat lämpenevät, linnut lähtevät, sanoo Arto Hokkanen.