OECD puolitti Britannian talouskasvuennusteensa – Britannian näkymät painavat muitakin maita

Kesäkuussa, ennen kansanäänestystä Britannian EU-erosta, OECD ennusti kasvuksi kaksi prosenttia. Nyt se ennakoi prosentin kasvua ensi vuonna.

talous
Britannian lippu ja pörssikäyrä.
Yle Uutisgrafiikka

Heikko kaupankasvu ja rahoitukselliset vinoumat vaikeuttavat maailmanlaajuista talouskasvua, kuvailee teollisuusmaiden järjestö OECD tuoreimmassa ennusteessaan (siirryt toiseen palveluun). Se povaa maailman talouden kasvavan tänä vuonna 2,9 prosenttia ja ensi vuonna 3,2 prosenttia. Se laski ennustettaan kesäkuusta 0,1 prosenttiyksikköä.

Viime vuonna kasvu oli kolme prosenttia. Pientä muutosta OECD selittää kehittyneiden maiden heikolla taloustilanteella ja muun muassa Britannian EU-eron vaikutuksilla.

OECD puolitti Britannian ennusteensa: Se povaa maalle ensi vuodelle prosentin talouskasvua. Kesäkuussa, ennen äänestystä Britannian EU-erosta, OECD ennusti kasvuksi kaksi prosenttia. Britannia on EU:n toiseksi suurin talous Saksan jälkeen.

"Poliitikkojen puututtava matalan kasvun loukkuun"

Euroalueen talouden OECD ennakoi kasvavan tänä vuonna 1,5 prosenttia ja Yhdysvaltojen 1,4. Järjestö povaa Yhdysvaltojen yltävän ensi vuonna yli kahden prosentin talouskasvuun ja euroalueen jäävän 1,4 prosenttiin.

Heikot odotukset laskevat kauppaa, sijoituksia ja palkkoja, ja se taas laskee odotuksia, OECD kuvailee matalan kasvun loukkua. Poliitikkojen pitäisi puuttua asiaan, se painottaa.

Järjestö huomauttaa poikkeuksellisen alhaisen korkotason synnyttävän uhkia. OECD:n mukaan rahapolitiikka luo vääristymiä finanssimarkkinoille. Järjestö painottaa, että on tehtävä rakenteellisia muutoksia talouskasvun vahvistamiseksi. Se vaatii valtioilta kunnianhimoa.

Kesäkuussa OECD ennusti Suomen talouden kasvavan tänä vuonna prosentin ja ensi vuonna 1,2 prosenttia.

Lähteet: Reuters, AFP