1. yle.fi
  2. Uutiset

Turussa leijuva haju ihmetyttää – kylminä syysaamuina kaupungeissa haisevat monet asiat

Kadunkulkijat ovat valittaneet viime viikkoina pahasta hajusta Turun keskustassa.

Kotimaan uutiset
Turun kauppatori
Nora Engström / Yle

Turkulaiset ovat viime viikkoina keskusta-alueella heränneet useana aamuna pahaan hajuun. Ilmansuojeluasiantuntija Miika Meretoja Turun kaupungilta kertoo, että useimmat hajut ovat selitettävissä sääolosuhteilla.

Kaupungeissa, joissa on vanhaa rakennuskantaa, haisevat helposti myös viemärit.

Miika Meretoja

– Syksyn säät ovat ongelmallisia. Kun yö on tyyni ja kylmä, vallitsee aamulla usein ilmiö nimeltä maanpintainversio, sanoo Meretoja.

Meretojan mukaan ilmiötä vahvistaa rannikolla maatuuli-ilmiö, sillä merivesi on vielä lämmintä. Otollisessa säätilanteessa kaupungeissa haisevat monet eri hajut.

– Kaupungeissa, joissa on vanhaa rakennuskantaa, haisevat helposti myös viemärit. Viime aikoina on satanut vähän, joten viemärit ovat kuivia, sanoo Meretoja.

Useita yhteydenottoja Topinojan hajuista

Yle Turun toimitukseen on tullut useita yhteydenottoja, joissa hajujen uskotaan tulevat Turun Topinojalta. Topinojalla toimivat muun muassa Topinojan jätekeskus ja Gasum Biovakka Oy:n biokaasulaitos.

Miika Meretoja kertoo, että Topinojalla tehdään laajaa selvitystä alueen hajuista.

Mitään poikkeuksellista viime päivinä ei pitäisi olla.

Olga Väisänen

– Jos selkeitä hajulähteitä löytyy, niihin tietysti tartutaan. Työ kuitenkin kestää ja ehkä vuoden päästä ollaan viisaampia tässä asiassa, sanoo Meretoja

Gasumin viestintäjohtaja Olga Väisänen kertoo, ettei Topinojan biokaasulaitokselta ole viime päivinä päässyt tavallisesta poikkeavia hajuja.

– Mitään poikkeuksellista viime päivinä ei pitäisi olla. Totta kai tarkastelemme omia prosessejamme, kun alueella on ollut hajuhaittoja viime aikoina, sanoo Väisänen.

Väisänen kertoo myös, että Gasum on aktiivisesti mukana alueen hajujen selvitystyössä.

Hajuihin reagoidaan hyvin yksilöllisesti

Hajuasia on kaiken kaikkiaan hyvin hankala, korostaa Miika Meretoja.

– Suhtautuminen hajuun on hyvin yksilöllistä. Toisilla hajut voivat jopa haitata nukkumista, toiset eivät niitä juuri edes huomaa, sanoo Meretoja.

Hankaluutena työssä hajuja vastaan on se, ettei kovin selkeitä raja-arvoja hajuille ole olemassa.

Lue seuraavaksi